Predomislili se

KONFUZIJA U VLADAJUĆOJ STRANCI HDZ preko noći odustao od primjene članka 17. Ustava

Dražen Ciglenečki

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

U srijedu su najavili da će Vlada s današnje sjednice uputiti u Sabor prijedlog odluke o ograničavanju određenih građanskih prava, sukladno članku 17. Ustava, no jučer je HDZ od toga naprasno odustao. Peđa Grbin pretpostavlja da su promijenili stajalište kako bi izbjegli da se i neki zakoni donose dvotrećinskom većinom



U HDZ-u je došlo do potpune konfuzije u vezi s funkcioniranjem najvažnijih državnih institucija u okolnostima epidemije koronavirusa. Naime, u srijedu su najavili da će Vlada s današnje sjednice uputiti u Sabor prijedlog odluke o ograničavanju određenih građanskih prava, sukladno članku 17. Ustava, no jučer je HDZ od toga naprasno odustao. Ovaj je nevjerojatan preokret predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić pokušao objasniti na način da nema potrebe da Sabor dvotrećinskom većinom donese ovakvu odluku.


Dvotrećinska većina


A upravo je on dan ranije komunicirao da su u HDZ-u promijenili stav i da sada prihvaćaju prošlotjednu inicijativu SDP-a da hrvatski parlament primijeni ustavni članak 17. Prvo na sjednici Sabora, koja se održava u podrumu zgrade u Šubićevoj ulici, a zatim je Bačić još eksplicitniji bio navečer u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.



Zakonska izmjena kojom bi se omogućilo praćenje mobitela građana, kako bi se utvrdilo kuda se oni kreću, naišla je na neodobravanje i oporbe i HDZ-ovih koalicijskih partnera. Bilo je to u srijedu tijekom rasprave o prijedlogu zakona o elektroničkim komunikacijama, dok je još Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu prometa, uime Vlade tvrdio da bi se ova mjera odnosila isključivo na osobe koje moraju biti u samoizolaciji. No, onda je još Bačić navečer, u emisiji Otvoreno, demantirao Mihotića.




– Prema iščitavanju zakona, on se odnosi na sve građane Hrvatske, priznao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.


Voditelj Mislav Togonal zamolio ga je za objašnjenje.


– Pazite, postoji za to više razloga. Jedan je novinar prije nekoliko dana postavio pitanje članovima Stožera jesu li se za testiranje prijavili svi oni koji su bili na skijanju u Italiji. Nisu sigurno, otkrio je Bačić namjeru vlasti da masovno, putem mobitela, prati kretanje hrvatskih građana.


– Sada ste se napokon razotkrili. Rekli ste da ćete sve građane, pod njihovim imenom i prezimenom, pratiti kuda se kreću i s kim se nalaze. To ne možemo podržati. Ako to usvojite u Saboru običnom većinom, isti dan ide tužba Ustavnom sudu, to vam jamčim, kazao je prisutni SDP-ovac Peđa Grbin.


– Ovo je suluda, iracionalna mjera kontra temeljnih ljudskih prava i sloboda. To nema nikakvog smisla, dodao je Nikola Grmoja iz Mosta. No, Bačić je ustrajao da se ovaj zakon može izglasati i sa samo 39 glasova, uz uvjet da, naravno, postoji kvorum.



– Da bismo spriječili širenje koronavirusa, zaštitili zdravlje ljudi, potrebno je suspendirati određena prava i slobode koje nam pruža Ustav. Sabor može dvotrećinskom većinom donijeti odluku da su nastupili uvjeti elementarne nepogode iz članka 17. Ustava, kako bi se ograničilo neka prava građana. Tom bi se odlukom propisalo i koja se prava ne smiju suspendirati. Očekujem da, s obzirom na ozbiljnost situacije, Vlada sutra uputi u Sabor prijedlog takve odluke, koju bismo onda mi krajem tjedna izglasali, izjavio je Bačić.


Plan je, doznajemo, bio da se zastupnici sastanu u subotu i usvoje spomenutu odluku koja bi trebala dobiti najmanje 101 glas. Budući da SDP i glavnina opozicije podržavaju konzumaciju članka 17. Ustava, bez problema bi se postiglo dvotrećinsku većinu. No, na jučerašnjem dnevnom redu sjednice Vlade nije bilo akta što ga je najavio Bačić i to je odmah pobudilo sumnju. Sam predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a kasnije je potvrdio da su se u njegovoj stranci predomislili.


– Mi razmišljamo o tome, ali u ovom trenutku ocjenjujemo da za odluku propisanu člankom 17. Ustava nema potrebe. Kao što vidite Sabor zasjeda, doduše u specifičnim uvjetima, i donosimo zakone koje je Vlada uputila u proceduru. Klub zastupnika HDZ-a daje snažnu podršku Vladi i Nacionalnom stožeru Civilne zaštite, koji predlažu i provodi mjere kako bi se suzbilo pandemiju koronavirusa, ali i pomoglo hrvatskim građanima i poduzetnicima da lakše prebrode ovu krizu. I dalje ćemo ustrajavati na poštovanju struke, rekao je Bačić na sjednici Sabora koristeći se institutom iznošenja stajališta Kluba.


Popis mjera


Bačić je povezao članak 17. s prestankom rada Sabora, u kojem slučaju ovlast donošenja zakonskih uredbi preuzima predsjednik Republike, a na prijedlog Vlade. Ali, te dvije stvari međusobno nemaju apsolutno nikakve veze. Zastupnici mogu izglasati da se pojedina građanska prava ograničavaju, a Sabor može nakon toga i dalje zasjedati. Može naknadno donijeti odluku o suspenziji i još nekih prava. Stoga je ovaj manevar HDZ-a izazvao zbunjenost u SDP-u.


– Apeliram na gospodu iz HDZ-a da se zbroje i odluče što točno žele. Ovo što sada rade nije dobro, ni u kontekstu odgovora na epidemiju niti za demokraciju u Hrvatskoj. Neka što prije naprave popis mjera, upute ga u Sabor i mi ćemo to usvojiti. Svjedočimo posljednjih dana konfuziji kakva se u sadašnjoj situaciji ne smije događati, komentirao je jučer potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin. I on je svjestan da je Bačić previše oprezan političar da bi na svoju ruku, bez konzultacija s premijerom Andrejom Plenkovićem, rekao da će Vlada u četvrtak poslati u Sabor odluku u skladu s člankom 17. Ustava. Grbin pretpostavlja da su u HDZ-u preko noći promijenili poziciju kako bi izbjegli da se idućih tjedana, možda i mjeseci, i neki zakoni donose dvotrećinskom većinom.


– Kad bi Sabor izglasao primjenu članka 17., HDZ ne bi mogao opravdati donošenje običnom većinom, primjerice, izmjena Zakona o radu, kojima će se »ubiti« masu stvari, zaključuje Grbin.