Program "demokratskog socijalizma"

KATARINA PEOVIĆ PREDSJEDNIČKA KANDIDATKINJA RF-a Srp i čekić na Tuđmanovu spomeniku čin je otpora nacionalizmu

Boris Pavelić

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Zdravstvo i obrazovanje trebaju biti besplatni, a Hrvatska treba istupiti iz NATO-a i "prekinuti sluganstvo prema Bruxellesu". Upitana komentar o nacionalizmu i ustaštvu koji jačaju u Hrvatskoj, kazala je kako "predsjednica i aktualna politika doprinose opasnom revizionizmu"



Prvog predsjedničkog kandidata službeno je najavila Radnička fronta: riječka kulturologinja Katarina Peović najavila je danas svoj program “demokratskog socijalizma za 21. stoljeće”, kojim “deprivilegiranom narodu” želi vratiti moć kako bi svi imali pravo na besplatno obrazovanje i zdravstvo te primjereno stanovanje i prehranu.


“Ako je 28 posto ljudi na rubu siromaštva; ako je 14 posto radno sposobnog stanovništva otišlo iz zemlje; ako je ovoliko nezaposlenih; ako je Hrvatska apsolutni europski rekorder po broju atipičnih radnih ugovora; ako se utrostručio broj mladih na minimalnoj plaći; a jest – tada nije pretjerano reći da je u Hrvatskoj deprivilegiran cijeli narod. To se mora promijeniti”, kazala je Peović.


Katarina Peović 44-godišnja je kulturologinja iz Zagreba koja na Filozofskom fakultetu u Rijeci 13 godina predaje medijske i kulturne teorije. Jedno vrijeme bila je zastupnica u Gradskoj skupštini grada Zagreba.




U predsjedničku utrku ulazi sa sloganom “Za narodnu većinu, a ne bogatu manjinu”, te najavljuje “radikalno drukčiju” politiku kojom bi “demokratski socijalizam 21. stoljeća” odmijenio kapitalizam.


“Želimo popraviti greške postojećeg socijalizma, koji većini nije dao da vlada”, kazala je Peović na današnjem, prilično dobro posjećenom, službenom predstavljanju kandidature u Zagrebu. 


“Funkcija predsjednice Republike ima smisla ako zagovara interes većine i artikulira kritiku”, viđenje je Katarine Peović, koja zahtijeva “ekonomsku politiku na korist većine”.


To se može postići, među ostalim, “deeurizacijom, progresivnim porezom na dohodak, politikom podruštvljenja, poništenjem kriminalnih privatizacija i oduzimanjem nelegalno stečenog novca, skraćivanjem radnog vremena da se stvore nova radna mjesta, zabranom prekovremenog rada i rada preko posrednika, ukidanjem povlaštenih mirovina i lažnih invalidnina”.


Zdravstvo i obrazovanje trebaju biti besplatni, a Hrvatska treba istupiti iz NATO-a i “prekinuti sluganstvo prema Bruxellesu”. Upitana komentar o nacionalizmu i ustaštvu koji jačaju u Hrvatskoj, kazala je kako “predsjednica i aktualna politika doprinose opasnom revizionizmu”.


Peović drži kako “crtanje srpa i čekića na spomeniku Franji Tuđmanu predstavlja otpor takvom nacionalizmu”, pa “Radnička fronta podržava takve čine”. “Progon ovakve vrste je neprimjeren, to je politički progon, i treba biti realno sagledan”, kazala je prva kandidatkinja u utrci za predsjednika Republike u sljedećem mandatu.