Čestitka MZOŠ-a

Jovanović svim prosvjetarima otkazao kolektivne ugovore

Ljerka Bratonja Martinović

Kolektivni ugovori za sustav obrazovanja i znanosti prestaju važiti za tri mjeseca, kada im ističe otkazni rok, a ministar Jovanović poručuje kako je spreman na nove kolektivne pregovore sa sindikatima



ZAGREB Sukladno najavama, Vlada je na jučerašnjoj sjednici ukinula kolektivne ugovore za osnovno i srednje školstvo, znanost i visoko obrazovanje te donijela uredbu o uskrati božićnice i regresa u javnim službama za 2014. Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović raskidanje je kolektivnih ugovora obrazložio »značajnim pogoršanjem gospodarske situacije« u odnosu na vrijeme kad su ugovori sklopljeni.


Kolektivni ugovori za sustav obrazovanja i znanosti prestaju važiti za tri mjeseca, kada im ističe otkazni rok, a ministar Jovanović poručuje kako je spreman na nove kolektivne pregovore sa sindikatima.


– Spreman sam već u ponedjeljak nastaviti pregovore sa sindikatima o novom kolektivnom ugovoru, kako bismo u naredna tri mjeseca, prije isteka postojećih kolektivnih ugovora, usuglasili tekst novog KU-a, koji bi bio primjeren gospodarskoj situaciji u državi, poručio je Jovanović.