Ekologija u Splitu

Jovanović pustio u pogon solarnu elektranu na FESB-u

Mario Matana

Ovaj današnji projekt pokazuje u kojoj mjeri su svi koji rade na ovom fakultetu puni znanja, puni inovativnosti i poduzetnosti, a to su ključevi konkurentnog obrazovanja, konkurentnog gospodarstva, konkurentnog Sveučilišta i konkurentne Hrvatske, kazao je Jovanović



SPLIT Godišnje će splitski FESB od solarne elektrane smještene na (dijelu) krova fakulteta uprihoditi preko 90 tisuća kuna kroz ugovoreno razdoblje otkupa proizvedene električne energije s HEP-om od 14 godina te na taj način cijelu investiciju (financiranu vlastitim sredstvima) isplatiti u četiri godine. Ostatak predviđenog vijeka trajanja solarne elektrane od 25 godina donosit će – zaradu, odnosno smanjiti troškove najvećeg splitskog fakulteta i najvećeg tehničkog fakulteta u RH izvan Zagreba.


Međutim, u vrijeme kada su slični poduhvati već i samo zbog svoje financijske strane za svaku pohvalu, dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje prof. dr. sc. Srdjan Podrug istaknuo je u petak prije svečanog puštanja u trajni pogon SE FESB (kako se službeno zove solarna elektrana) nekoliko još i značajnijih aspekata.


– Solarna elektrana, zajedno s izgrađenim laboratorijskim solarnim postrojenjima, koristit će se u nastavne svrhe na Fakultetu. Dodatnim opremanjem specijalističkom mjernom opremom omogućit će se znanstvena istraživanja, što je posebno značajno s obzirom da smo 2012. godine potpisali sporazum s ISE Fraunhofer institutom iz Njemačke, najvećim institutom u svijetu koji se bavi istraživanjem solarnih tehnologija. Također, puštanje u trajni pogon solarne elektrane predstavlja doprinos promicanju obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i održivog razvoja na lokalnoj i regionalnoj razini. – kazao je dekan Podrug, najavljujući pomalo neformalno, ali sasvim ozbiljno, imajući u vidu veličinu zgrade FESB-a, posljedično i dostupne krovne površine, kako bi se skoro moglo očekivati još solarnih elektrana na tom splitskom fakultetu.




Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pustio je u rad solarnu elektranu, no ne prije nego li je s nekoliko rečenica pokazao više od kurtoaznog zadovoljstva projektom. „FESB je zaista reprezentativna sveučilična institucija, ne samo ovdje nego i izvan Hrvatske. Ovaj današnji projekt pokazuje u kojoj mjeri su svi koji rade na ovom fakultetu puni znanja, puni inovativnosti i poduzetnosti, a to su ključevi konkurentnog obrazovanja, konkurentnog gospodarstva, konkurentnog Sveučilišta i konkurentne Hrvatske.


Na FESB-u vidimo na koji način treba funkcionirati naša akademska zajednica, u kojoj se ne usvajaju samo znanja nego stječu kompetencije i vještine koje omogućuju i zapošljavanje i bolji život, pokazuje se da je FESB ono što mi želimo tek osigurati i na drugim visokoškolskim ustanovama – istraživačka ustanova. Želimo da naši studenti kroz istraživanja usvajaju znanja, a na FESB-u pokazuju u kojoj mjeri se akademska zajednica može povezati s gospodarstvom i doprinositi, ne samo biti potrošač kako kažu. Direktno potvrđuju tezu da ulaganje u znanost, obrazovanje, jest investicija, a ne potrošnja.“ – zaključio je ministar Jovanović čestitajući dekanu Podrugu.