Antikorupcijsko vijeće

Jovanović pozvao sve, a posebno SDP-ovce, da se ugledaju na Bjelovar

Tihana Tomičić

Željko Jovanović / Foto: V. KARUZA

Željko Jovanović / Foto: V. KARUZA

Bjelovar je u potpunosti otvorio sve gradske financije i proračunske transakcije, pa svaki građanin putem posebne, jednostavne tražilice može provjeriti svaku fakturu za bilo koju osobu i tvrtku koja se plaća iz gradskog proračuna



Nacionalno antikorupcijsko vijeće obratilo se javnosti priopćenjem u kojem je pozvalo Sabor, ministarstva i cjelokupnu javnu i lokalnu upravu da se omogući predstavljanje i preuzimanje aplikacije kakvu je već primjenio Grad Bjelovar, a koja omogućuje potpun uvid u stanje cijelog proračuna, sa svim stavkama.


– Nacionalno antikoripcijsko vijeće poziva sve općine, gradove, županije, ministarstva Hrvatski sabor te javna poduzeća i ustanove da slijede primjer Grada Bjelovara.


Bjelovar je u potpunosti otvorio sve gradske financije i proračunske transakcije, pa svaki građanin putem posebne, jednostavne tražilice može provjeriti svaku fakturu za bilo koju osobu i tvrtku koja se plaća iz gradskog proračuna.




Tako se Grad Bjelovar etablirao kao prvi potpuno transparentan grad u zemlji i stoga pozivam sve ostale čelnike JLS, državnih tijela i javnih poduzeća da slijede taj primjer. Građani imaju pravo znati na što se troše njihove kune. Takvim potezom  Hrvatska bi postala puno transparentnija u borbi protiv korupcije, stoji u piopćenju koje potpisije predsjednik vijeća Željko Jovanović.


–  Kao čelnik saborskog antikorupcijskog vijeća posebno tražim od vodstva Hrvatskog sabora da odmah uvede ovakvu aplikaciju za saborski proračun, ali jednako tako očekujem da PGŽ i svi gradovi i općine, posebno gdje je na vlasti SDP predvodjeni Gradom  Rijekom budu prve! Naravno da ne očekujem da će Kuščević i njemu slični HDZ-ovci okovani sukobom interesa pozdraviti ovu ideju, ali i tako će gradjani napokon shvatiti da nisu svi političari isti, kaže se u izjavi.