Odgovor

Jovanović: ‘SDP-ova jest povećala plaće prosvjetarima, ali nije mogla više jer nas je HDZ opljačkao’

P. N.

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL



SDP-ov saborski zastupnik i član Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Željko Jovanović reagirao je danas na izjave iz HDZ-a prema kojima Milanovićeva vlada nije podizala plaće i koeficijente u prosvjeti.


Poručio im je kako “samo licemjerne laži, sukob interesa i korupcija stalni u HDZ-u jesu”.


– Ne može se uspoređivati 2015. godinu kada je nekoliko prethodnih godina glavni posao Vlade SDP-a i partnera bio osigurati isplatu plaća i 2019. kad u proračunu ima sredstava za povećanje plaća, ali nema političke volje i znanja Plenkovića i njegovih ministara. Mi smo 2012. godine morali kretati od početka. 2015. smo bili u trećem kvartalu rasta i tada je poruka premijera Milanovića sindikatima u obrazovanju i znanosti bila: ‘Vi ste nakon izbora prvi’. Tek tada, nakon šest godina recesije izazvane HDZ-ovom korupcijskom pljačkom i neradom, koalicijska vlada SDP-a izvukla je Hrvatsku iz krize. Odgovornost za vođenje zemlje SDP i partneri preuzeli su na kraju 2011. u najdubljoj krizi, nakon neviđene pljačke državnog proračuna u organizacije Ive Sanadera i HDZ-a. Zbog te pljačke državnog proračuna nije bilo novaca za povećanje plaća u obrazovanju ili zdravstvu sve do kraja tog mandata 2015. Pamćenje građana je ponekad kratko, pa podsjećam da je u mandatu Vlade Ive Sanadera i Jadranke Kosor Hrvatska doslovno potonula. Zatekli smo te 2011. kaos, proračun pred bankrotom, dugove, nered i kosture koji su ispadali svakodnevno iz ormara, poručio je.




Kaže kako je SDP-ova Vlada cijelu prvu polovicu uvodila red, restrukturirala gospodarstvo i od nule pripremala projekte.


– Znali smo da samo takvim ustrajnim radom možemo opet pokrenuti gospodarstvo i uspjeli smo u tome. Dok smo mi radom uvodili red i rast, HDZ i njihovi sateliti iz dana u dan su lagali i obmanjivali javnost, tada i sada. To je sve što oni znaju, lagati i krasti. Dokazuju to i kad su na vlasti i kad su u oporbi. Dokazuju to i danas, svaki dan. Oni su loša vlast i loša oporba, oni su loši političari. Njih karakterizira nerad, nered i korupcija! HDZ u nedostatku argumenata uvijek laže i obmanjuje javnost. Kratko, HDZ i njihovi žetončići su jedna velika, ali ne šarena, nego crna laž.


A u laži su uvijek kratke noge, pa i u ovoj najnovijoj. HDZ proziva zbog licemjerja u podršci prosvjetarima budući da vlada Zorana Milanovića „nije povisivala koeficijente ni plaće“. Naravno da je i to laž. Vlada je 2014. povećala plaće učitelja, nastavnika, odgajatelja i stručnih suradnika u osnovnim i srednjim školama. Tom Uredbom povećavani se koeficijenti radnih mjesta i to savjetnika za 8 posto , mentora za 6 posto , a za sve učitelje, nastavnike, odgajatelje i stručne suradnike za 3,5 posto. Neću sad nabrajati milijarde kune koje su unatoč opljačkanom proračunu, koji je HDZ-u služio za financiranje osobnih i stranačkih potreba, izdvojene za besplatni prijevoz učenika, besplatno studiranje i gradnju studentskih domova. Dakle, odgovor je krajnje jednostavan – u mandatu Vlade Zorana Milanovića nije se moglo više povećati plaće u javnom sektoru jer je HDZ na čelu sa Ivom Sanaderom opljačkao sve građane Hrvatske! Čim su ostvarene prve pretpostavke za rast, prvi koji su to osjetili 2014. bili su učitelji, nastavnici, odgajatelji i stručni suradnici. Strategija obrazovanja znanosti i tehnologije koja je donesena u mandatu SDP-a trasirala je put i za obrazovnu reformu i za rast plaća. To je istina, a sve drugo je licemjerje i prodavanje magle na HDZ zna se način, zaključio je Jovanović.