Aktualnog predsjednika podržali i laburisti

Josipović o “novoj pravednosti”: Nismo iskorijenili kriminal, ali kradljivci više ne spavaju mirno

Hina

»Nismo ih iskorijenili, nije niti jedno društvo, ali smo učinili da danas nitko tko krade ne može mirno spavati. To pokazuju mnogi slučajevi gdje su vrlo visoko dužnosnici završili u zatvoru



ZABOK – Potpredsjednica Hrvatskih laburista – stranke rada Nansi Tireli danas je u ime stranke iskazala podršku Ivi Josipoviću za drugi predsjednički mandat, a on je izrazio očekivanje da će »zajedno sa svim ostalim strankama koje ga podržavaju i dalje graditi pravednu Hrvatsku«.


Na susretu s Josipovićem u dvorcu Gjalski u Zaboku Tireli je istaknula da mu laburisti daju podršku zato što je pokazao do podupire sve one vrijednosti koje i laburisti zagovaraju.



Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je u Zaboku izjavio kako rado prihvaća poziv jednog od svojih predsjedničkih protukandidata Milana Kujundžića da mu dođe na besplatan liječnički pregled u bolnicu, ali i dodao kako se nada da pritom neće morati donositi »nikakve plave kuverte«.»On je dobar liječnik i bit će i dalje nakon ove kampanje. Prema tome, vrlo ću rado doći do njega. Nadam se samo da neću morati nikakve plave kuverte nositi. Prihvaćam ponudu, ali u drugom mjesecu iduće godine kad preuzmem mandat«, izjavio je Josipović novinarima. O Kujundžićevim javnim istupima rekao je kako svatko ima svoj stil te da će imati priliku pokazati kakvu Hrvatski vidi.Istaknuo je kako novi predsjednički mandat namjerava ostvariti pobjedom već u prvom izbornom krugu, a za svoje protukandidate rekao je kako im želi da u uspješnoj kampanji ponude svoje vizije, pa da građani odluče. »Želim da Hrvatskoj svi skupa, tko god bude kandidat, ponudimo različite vizije pa će građani izabrati«, rekao je Josipović.Naglasio je kako cijelo ovo vrijeme govori o svom programu, da se njegovo viđenje Hrvatske u narednih pet godina jasno vidi. »Imao sam i seriju javnih nastupa i dokumenata koje izrađujemo, a koji predstavljaju poruku kakvu Hrvatsku želimo u idućih pet godina. Koncentriram se na globalne promjene u političkom sustavu. Hrvatska u ovoj situaciji treba nove čvrste temelje, novi Ustav u kojem jačaju demokracija, standardi demokracije i institucije. To će biti dobra podloga koju treba usvojiti u Saboru ili na referendumu i vjerujem da će se to i dogoditi«, poručio je predsjednik.Upitan o monetizaciji hrvatskih autocesta Josipović je odgovorio da je to osjetljivo i važno pitanje te da mu je cilj saznati je li takav potez nužan. »Vlada ne donosi odluku samo na temelju toga tko bi što želio, nego i što je moguće. Želim saznati je li takav potez nužan da bismo lakše izašli iz problema koje imamo, ali konačna će odluka biti moguća tek kad budemo vidjeli kakve su konkretne stavke ugovora. Na kraju, to je vrlo praktično ekonomsko pitanje i o ponudama ovisi konačan odgovor. Legitimno je na referendumu i o tome odlučivati, ali ja bih volio da se odlučuje kad budemo znali parametre«, rekao je. Dodao je da je razgavarao s ministrom prometa Sinišom Hajdaš Dončićem, ali da je tek raspisan tender te da nitko još ne zna kakve će ponude doći. »Kad vidimo ponude, kad bude jasno što i kako se može ugovoriti, onda ćemo vidjeti treba li se razgovarati. Ako ponude budu slabe i loše siguran sam da nitko o monetizaciji neće ni govoriti«, ustvrdio je Josipović.




»Kada smo prije četiri godine stupili na političku scenu jedina nam je želja bila da doprinesemo izgradnji sustava vrijednosti i općenito boljeg društva za sve građane Hrvatske bez obzira na vjersku, nacionalnu ili socijalnu pripadnost. Pet temeljnih načela koje smo zagovarali i danas su u centru svih naših aktivnosti: red, rad, znanje, odgovornost i pravednost«, rekla je, uz ostalo, Tireli.


Ocijenila je da reda i rada ima sve manje zbog čega su odgovornost i poštenje postale gotovo društveno neprihvatljive, a znanje je izgubilo bitku od promašenih politika dosadašnjih vlada.


»Posljedice najčešće snose najmanje krivi koji ničim nisu doprinijeli tome da nam društvo ide u smjeru velikih socijalnih razlika što si jedna mala država kao Hrvatska nikako ne može i ne smije dozvoliti. Sve to je doprinijelo velikoj apatiji u kojoj građani sve manje imaju volje i želje izlaziti na izbore vjerujući kako više ničim i nikako ne mogu utjecati na političke promjene. U takvom ozračju pred nama su još jedni predsjednički izbori«, kazala je Tireli.


Smatra da je Josipović u prvom mandatu pokazao kako je predsjednik svih hrvatskih građana, kojemu je važno da Hrvatska bude snažna, demokratska i pravna država u kojoj će se poštovati temeljna ljudska i građanska prava.


»Njegov prijedlog izmjena Ustava pokazuje koliko mu je stalo da Hrvatska bude na čvrstim i ispravnim temeljima. Da bi to bilo moguće, potrebno je ojačati utjecaj građana na sve političke procese što Ivo Josipović predlaže, a laburisti se zalažu od svog nastanka«, zaključila je Tireli.


Josipović je zahvalio na podršci i izrazio očekivanje i nadu da će »zajedno sa svim ostalim strankama koje ga podržavaju i dalje graditi pravednu Hrvatsku«.


»Spomenuli ste ispravne, čvrste temelje države i društva. Ti temelji podrazumijevaju širi spektar političkih opcija, ali one imaju nešto zajedničko. Ovih pet principa dio su tog sustava čvrstih temelja i na tome zahvaljujem. Želim da se vaša stranka i dalje uspješno bori za tih pet načela. Mislim da nisam jedini koji je prepoznao potrebu da se naša država i društvo promijene, da se intenzivnije radi na pravednosti«, rekao je Josipović koji drži da je u njegovom prvom mandatu ostvaren važan društveni iskorak kada je riječ o borbi protiv korupcije i kriminala.


»Nismo ih iskorijenili, nije niti jedno društvo, ali smo učinili da danas nitko tko krade ne može mirno spavati. To pokazuju mnogi slučajevi gdje su vrlo visoko dužnosnici završili u zatvoru. Jedan od doprinosa, i uz vašu pomoć, je promjena ustava o nezastarijevanju kriminala u pretvorbi i privatizaciji i ratnog profiterstva«, kazao je Josipović i dodao da ostaje ono što laburisti ističu – socijalna pravednost.


»Stranke ljevice i lijevog centra, koje drže do socijalne pravde u vremenima krize, imaju tešku zadaću uvjeriti cijelo društvo da solidarnost ne smije nestati s problemima koje imamo. Suočeni smo s paradoksom da što je veća potreba za socijalnom pravdom i socijalnom pomoći to je manje resursa da se oni ostvare. Zato pametna i duga politika koja razumije gdje su problemi i kako ih rješavati nalazi odgovor i na to pitanje. I ako je moj prvi mandat protekao u uspješnoj borbi za potpuno odricanje prava ikome da mirno spava uz plodove svoje kriminalne djelatnosti, zato naš zajednički drugi mandat mora biti usmjeren na socijalnu pravednost«, završio je Josipović.