69. zasjedanje Opće skupštine UN-a

Josipović: Razvojem obrazovanja pridonosimo cjelokupnom razvoju svijeta

Hina

"Posebno smo ponosni na razvijanje socijalne osjetljivosti i solidarnosti" u dječjim vrtićima i školama, rekao je. Svakom djetetu pruža se jednaka potpora bez obzira na etničko ili društveno podrijetlo. Posebnu pomoć imaju djeca s teškoćama u razvoju, a "nadasve se velika važnost" pridaje razvijanju osjetljivosti na potrebe drugih", rekao je Josipović



ZAGREB – Razvojem obrazovanja pridonosimo cjelokupnom razvoju svijeta, rekao je u srijedu u New Yorku predsjednik Ivo Josipović te istaknuo dobrobiti jačanja dijaloga između građana i civilnog društva u izlaganjima na dva panela u sklopu 69. zasjedanja Opće skupštine UN-a.


Hrvatska je jedan od prvaka GEFI-ja (Global Education First Initiative) i potpuno je predana zajedničkom cilju, rekao je Josipović o inicijativi koju je glavni tajnik UN-a pokrenuo 2012. na pet godina radi ubrzanja napora prema ostvarenju drugog od osam Milenijskih ciljeva – osnovnog obrazovanja za sve.


“Razvojem obrazovanja pridonosimo cjelokupnom razvoju svijeta”, rekao je Josipović.




U svijetu 250 milijuna djece ne pohađa osnovnu školu i “to moramo promijeniti” kako bi se svi školovali i “stvorili se uvjeti da svatko razvije svoj puni potencijal”, rekao je.


Zauzeo se za međunarodnu suradnju i partnerstvo u ispunjenju ciljeva obrazovanja svakog djeteta i svakog adolescenta i nabrojao neke pozitivne primjere iz hrvatskih iskustava.


“Posebno smo ponosni na razvijanje socijalne osjetljivosti i solidarnosti” u dječjim vrtićima i školama, rekao je. Svakom djetetu pruža se jednaka potpora bez obzira na etničko ili društveno podrijetlo. Posebnu pomoć imaju djeca s teškoćama u razvoju, a “nadasve se velika važnost” pridaje razvijanju osjetljivosti na potrebe drugih”, rekao je Josipović.


“Ulaganjem u ljudski kapital kroz obrazovane, samouvjerene, tolerantne pojedince, ljude široka duha, jačamo socijalno tkivo svakog društva, a time i cijelog svijeta”, naglasio je.


U raspravi na temu “Otvorena vlada, partnerstvo: građanska akcija, odgovorna vlada”, Josipović je naglasio da dijalog s građanima i civilnim društvom u procesu javne politike donosi brojne koristi.


Jačanjem socijalnog dijaloga “raste razina povjerenja u rad javnih institucija”, rekao je.


Kao druge dvije prednosti istaknuo je da konzultiranjem građana i civilnog društva vlada ima pristup “mudrosti društva”, a društvo pak nadzor nad politikom koja se provodi.


To nam je pomoglo “podići razinu međusobnog povjerenja i podijeljene odgovornosti na dotad neviđenu razinu”, rekao je Josipović u raspravi, u kojoj je predsjedavajući, Hrvatsku najavio kao inovatora u uključenju civilnog društva u javnu politiku.


Akcijski plan omogućio je napredak, između ostaloga, u pristupu informacijama, javnim konzultacijama, fiskalnoj transparentnosti i ta je inicijativa pomogla u procesu pristupanja Hrvatske Eurospkoj uniji, rekao je Josipović.