Jesu li odluke Stožera protuustavne? ‘Samo Sabor može ograničiti građanska prava, a još zasjeda’

Dražen Ciglenečki

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Nesumnjivo se nalazimo u situaciji velike prirodne nepogode, a Sabor se još uvijek može sastati. Prema izričitoj odredbi Ustava, članak 17., a u cilju zaštite zdravlja ljudi, ograničavanje prava i sloboda je sada ne samo ovlast, već i obveza Sabora, rekao je ustavni stručnjak Đorđe Gardašević



Nacionalni stožer civilne zaštite donosi, zbog širenja koronavirusa, odluke i preporuke kojima se nesumnjivo ograničavaju neka Ustavom zajamčena građanska prava, poput javnog oklupljanja, a SDP i pojedini profesori ustavnog prava smatraju da to ne bi smio bez prethodne suglasnosti Sabora, koji još uvijek zasjeda.


U HDZ-u, međutim, ističu da je primarno građane zaštititi od zaraze i ne misle da je u tom cilju potrebno poštovati proceduru propisanu Ustavom.


Ustavni članak 17. vrlo je precizan: “U doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i jedinstvenosti države, te velikih prirodnih nepogoda pojedine slobode i prava zajamčena Ustavom mogu se ograničiti. O tome odlučuje Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika, a ako se Hrvatski sabor ne može sastati, na prijedlog Vlade i uz supotpis predsjednika Vlade, Predsjednik Republike”.




Na njega se danas, govoreći uime Kluba zastupnika SDP-a, pozvao Arsen Bauk, koji nimalo ne spori da je uslijed sadašnje krize razložno ograničiti neka prava.


Tražimo da se otvori rasprava


– Sabor to može u ovoj ozbiljnoj situaciji. Tražimo da se u okviru Odbora za Ustav otvori rasprava o primjeni članka 17. Ustava. Odlukama Nacionalnog stožera neka su građanska prava već ograničena, pravo na javno okupljanje, slobodu kretanja, pravo na obavljanje gospodarske djelatnosti.


Sabor ih dvotrećinskom većinom može ograničiti na određeno vrijeme. Građani moraju sada imati veće povjerenje u državu nego u takozvana normalna vremena, mi trebamo spriječiti da pojedina tijela zloupotrebljavaju povjerenje. Država mora funkcionirati uredno, upozorio je Bauk u sabornici


Kad smo kasnije razgovarali s njim ocijenio je da bi uskoro moglo doći u pitanje i pravo građana na lokalnu samoupravu, s obzirom da bi se 19. travnja u Orahovici trebali održati prijevremeni izbori za Gradsko vijeće, a vjerojatno će se odgoditi. Zato SDP traži da Sabor konzumira članak 17. Ustava.


Ovo bi bio ispravni put


– Bilo bi dobro da iskoristimo tu mogućnost ograničavanje prava i sloboda naših građana. To bi bio ispravan put, a na taj način otvaramo i vrata da, ukaže li se potreba, Vlada i predsjednik mogu sinkronizirano djelovati ako se Sabor ne bude mogao sastajati i donositi odluke, izjavio je SDP-ov zastupnik Peđa Grbin.


Mišljenje SDP-ovaca dijeli Đorđe Gardašević, s Katedre za ustavno pravo zagrebačkog Pravnog fakulteta.


– Da, slažem se. Nesumnjivo se nalazimo u situaciji velike prirodne nepogode, a Sabor se još uvijek može sastati. Prema izričitoj odredbi Ustava, članak 17., a u cilju zaštite zdravlja ljudi, ograničavanje prava i sloboda je sada ne samo ovlast, već i obveza Sabora, rekao nam je Gardašević.


Pitali smo ga znači li to da su određene dosadašnje odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite zapravo protuustavne.


U HDZ-u nisu zabrinuti


– Jesu ako nisu utemeljene na normama već postojećih zakona, kao na primjer u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. U članku 47. toga Zakona stoji da ovlast zabrane, odnosno ograničenja kretanja u zaraženim ili neposredno ugroženim područjima ima nadležni ministar, koji to treba činiti na prijedlog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ukratko, naši postojeći zakoni propisuju tko može raditi što. Daljnja ograničenja, izvan tih već danih ovlasti, trebao bi propisivati samo Sabor, naglašava Gardašević.


No, u HDZ-u nisu zabrinuti zbog tih primjedbi.


– Primarno je spriječiti smrt naših građana. Pratimo situaciju u Italiji gdje brojke idu prema tri tisuće umrlih. Ako je zaštita života na prvom mjestu, sustav smo morali podrediti tome. Svatko tko bi u ovom trenutku želio zloupotrijebiti odredbe koje smo donijeli za bilo koju vrstu koristi za sebe, ne daj Bože politički probitak, naišao bi na najširu osudu. Nećemo dopustiti nikakve zlouporabe niti smanjivanje demokracije. Imajte povjerenja u nas, komentirao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković.