Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Jesmo li suočeni s epidemijom i zašto je važno cijepljenje? Od početka godine prijavljena su 33 slučaja oboljelih od ospica

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv bolesti i stoga je održavanje visokih cjepnih obuhvata u zemlji najbolja zaštita od širenja bolesti i izbijanja epidemije, ističu epidemiolozi.



ZAGREB – Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u srijedu da je do 24. rujna zaprimio dojave o 33 oboljela od ospica u Hrvatskoj u ovoj godini, a trenutno se novooboljeli javljaju isključivo u Zagrebu, dok su u drugim županijama obolijevali uglavnom tijekom prve polovice godine.


Najviše oboljelih od početka 2019. bilo je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, njih 14, a slijede Zagreb sa 11 oboljelih, Brodsko-posavska županija s 5, Zadarska županija s 2 oboljela i Dubrovačko-neretvanska županija s jednom oboljelom osobom.


U Zagrebu krajem kolovoza i u rujnu oboljelo 9 osoba


U Zagrebu je ove godine oboljelo 11 osoba. Među njima su se dvije osobe, koje su oboljele u veljači i svibnju, zarazile izvan zemlje i nisu zarazu proširile na druge osobe. Krajem kolovoza i u rujnu oboljelo je još 9 osoba, a trenutno se prikupljaju epidemiološki podaci i poduzimaju se protuepidemijske mjere, izvijestili su iz HZJZ-a.




Ističu kako su cjepni obuhvati u Zagrebu zadovoljavajući, lani je cijepljeno 95,8 posto djece u primarnoj vakcinaciji i 94,8 posto u revakcinaciji.


Od ukupno 33 oboljele osobe od početka godine, u devet slučaja ospice su importirane, 14 osoba zarazilo se u Hrvatskoj u kontaktu s oboljelima od ospica, a za 10 oboljelih ne može se utvrditi gdje su zaraženi.


Među oboljelima 12 osoba bilo je necijepljeno, a 5 nepotpuno cijepljeno (samo jednom dozom cjepiva), dok su 2 oboljele osobe primile 2 doze cjepiva, a u njih 14 cjepni status je nepoznat.


Naviše oboljelih je bilo iznad 30 godina starosti (19) dok ih je 6 bilo u dobi od 20 do 29 godina. Ospice je dobilo i četvero djece do 4 godine, dvoje u dobi između 10 i 12 godina te po jedno u dobnoj skupini do godine dana i od 5 do 9 godina.


Ospice su jedna od najzaraznijih infektivnih bolesti koju uzrokuje virus ospica (Morbillivirus) iz porodice Paramyxoviridae. Virus se prenosi kapljičnim putem, u izravnom kontaktu s respiratornim izlučevinama zaražene osobe, a rjeđe neizravno svježe kontaminiranim predmetima. Čovjek je jedini prirodni domaćin i rezervoar virusa ospica.


Virus je relativno osjetljiv u vanjskom okolišu te u zraku, na predmetima i površinama preživljava najviše do 2 sata. Inkubacija najčešće traje 10 do 12 dana, ali može varirati od 7 do 21 dan. Prosječno prođe 14 dana od izloženosti virusu do pojave osipa.


Cjepni obuhvat u primarnoj vakcinaciji 93,2 posto


Zaražena osoba postaje zarazna za okolinu 4 dana prije pojave osipa i ostaje zarazna 4 dana nakon pojave osipa. Osipu prethode respiratorni simptomi (hunjavica, crvenilo očiju, kašalj i slično) i povišena tjelesna temperatura.


Cijepljenje je najučinkovitija zaštita protiv bolesti i stoga je održavanje visokih cjepnih obuhvata u zemlji najbolja zaštita od širenja bolesti i izbijanja epidemije, ističu epidemiolozi.


Cjepni obuhvat cjepivom protiv ospica u Hrvatskoj je 2018. u primovakcinaciji iznosio 93,2 posto, a u revakcinaciji 94,7 posto. U Hrvatskoj se svake godine bilježe importirani slučajevi bolesti, no upravo visoki cjepni obuhvati štite od daljnjeg širenja bolesti.