Predsjednik Saora o krizi

Jandroković: Za sada nije potrebno uvođenje izvanrednog stanja

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Upitan hoće li biti prihvaćeni oporbeni amandmani na zakon o elektronskom praćenju osoba u samoizolaciji, kako bi bio usvojen dvotrećinskom većinom, Jandroković je odgovorio kako misli da taj zakon ne treba biti donesen dvotrećinskom većinom



ZAGREB Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u petak, komentirajući mogućnost uvođenja izvanrednog stanja zbog koronavirusa, da će Sabor povući i tu mjeru ako će biti potrebno, ali se u ovom trenutku može raditi po drugim odredbama Ustava.


Upitan hoće li biti prihvaćeni oporbeni amandmani na zakon o elektronskom praćenju osoba u samoizolaciji, kako bi bio usvojen dvotrećinskom većinom, Jandroković je odgovorio kako misli da taj zakon ne treba biti donesen dvotrećinskom većinom. 


Traži se što šire suglasje oko zakona


Smisao zakona nije oduzimanje slobode ni smanjivanje demokracije, već je to nužna mjera kako bi se onemogućilo širenje epidemije koronavirusa. Cilj je zaštititi građane i njihovo zdravlje, ali s obzirom na primjedbe tražimo što šire suglasje oko toga, pa idemo u drugo čitanje.




Što se tiče oporbenih amandmana Jandroković kaže – vidjet ćemo. “Razgovarat ćemo o tome. Uzeli smo još neko vrijeme kako bismo napravili najbolji mogući zakon, ali ključno je u ovom trenutku zaštititi zdravlje građana”, poručio je u razgovoru za RTL televiziju.


U vezi mogućeg aktiviranja članka 17. Ustava (koji govori o ograničenjima pojedinih ljudskih prava i sloboda u slučaju rata ili velike prirodne nepogode) Jandroković je rekao da Ustavni sud reagira izvješćem ako dođe do neustavnosti, a kako nije reagirao na pravnu situaciju koju imamo, smatra da ne postoji kršenje Ustava niti zakona. 


Slušao sam ustavne pravnike, ima različitih promišljanja. Zasad se držimo članaka 16. (da se prava mogu ograničiti samo zakonom razmjerno potrebi radi zaštite zdravlja), 32. (ograničavanje kretanja) i 50. (ograničavanje ili oduzimanje vlasništva uz naknadu te iznimno ograničavanje poduzetničkih sloboda) i tako će biti do daljnjega, istaknuo je Jandroković.


Ocjenjujući ponašanje građana s obzirom na mjere Stožera civilne zaštite za sprječavanje širenja koronavirusa, Jandroković je rekao kako je zahvalan ljudima na prvoj crti obrane od virusa – Stožeru, liječnicima, medicinskim sestrama, zdravstvenom osoblju, policajcima, vojnicima, vatrogascima i svima koji se izlažu iznimnoj opasnosti kako bi pomogli drugima.


Velika većina građana zaslužuje zahvalnost jer se drži tih preporuka i pravila, a oni koji se toga ne drže ugrožavaju zdravlje drugih i moraju biti prvo upozoreni, a onda i sankcionirani, poručio je. 


Upitan hoće li s obzirom na najavu donošenja drugog paketa gospodarskih mjera moći biti izbjegnuta gospodarska kriza kakva je bila 2008. Jandroković je podsjetio kako tada nisu bili ugroženi životi naših građana.


U iznimnoj situaciji treba definirati prioritete


“Ovo je iznimna situacija i treba definirati prioritete, voditi računa da svi imaju hranu i energente i da budu socijalno zaštićeni. Bitno je i gospodarstvo, razumijem poduzetnike, mnogi od njih su se preko noći našli u bezizlaznoj situaciji. Vlada zato planirala ulaganje 30 milijardi kuna kako bi što više tvrtki i radnika nastavilo s radom”.


Molim sve da ne postavljaju ultimatume i ne budu isključivi, naglasio je Jandroković, jer država mora brinuti o cjelini, zdravlju i sigurnosti građana, kao i o gospodarstvu – mora zaštititi sve. 


Vlada će, ako procijeni da je potrebno, osnovati stožer koji će doprinijeti da ekonomske mjere budu što kvalitetnije. To je odluka premijera i ministara i očekujem da će tu biti najistaknutiji ljudi, bez obzira na njihova politička opredjeljenja i ekonomska razmišljanja, kaže predsjednik Sabora.


U vezi najava da bi među ekonomskim stručnjacima mogla biti i bivša ministrica Martina Dalić, na koju oporba ne gleda blagonaklono, Jandroković kaže kako nema informacija tko će biti članovi stožera, ali svatko tko može pomoći znanjem i iskustvom neka sudjeluje. Ovo je vrijeme kada moramo biti iznad naših podjela, poručio je.