Novo iskrenje

JOŠ NIJE GOTOVO Mamićeve večere Kolindi ipak će biti predmetom službene istrage?

Tihomir Ponoš

Povjerenstvo će predmet tek razmotriti, a budući da se ipak ne radi o sukobu interesa, moguće je da će se istraživati je li došlo do primanja nedopuštenog dara. U slučaju postupka istrage rođendanske proslave, koji nije pokrenut, predsjednica je poručila da bi »se gospođa Orešković doista trebala početi baviti problemom sukoba interesa u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene«



ZAGREB Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmotrit će predstavljaju li izjave predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, o tome da joj je Zdravko Mamić organizirao više večera, povredu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, a novi predmet Povjerenstvo zasad nije otvorilo, kazala nam je glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.


Eventualni novi predmet, u kojem bi se prvo raspravljalo o pokretanju ili nepokretanju predmeta, Povjerenstvo će, možda, otvoriti nakon rasprave.


Burne reakcije 


Grabar-Kitarović je u intervjuu za Novu TV izjavila da je Mamić za nju organizirao više večera, a predsjednica Republike već je bila pod povećalom Povjerenstva i zbog tvrdnje da joj je Mamić organizirao i platio proslavu rođendana 2015. godine. Grabar-Kitarović ustvrdila je da u tome što joj je Mamić organizirao više večera »nema nikakvog sukoba interesa«. I doista nije riječ o sukobu interesa, nego o mogućem primanju nedopuštenog dara čija vrijednost, u ovom slučaju je riječ o usluzi, prelazi Zakonom o sprječavanju sukoba interesa dopuštenu vrijednost od 500 kuna.




Povjerenstvo zbog organiziranja rođendanske proslave predsjednici Republike protiv nje nije pokrenulo postupak, a nije ga ni moglo pokrenuti budući da od nadležnih državnih tijela, dakle MUP-a, nije dobilo potrebne podatke. No, sada je određene podatke o više večera dala sama predsjednica Republike, a pokrene li Povjerentvo na temelju toga novi postupak protiv Grabar-Kitarović, vjerojatno će ponovno iskriti na relaciji predsjednica – Povjerenstvo.


Grabar-Kitarović već je na najavu predsjednice Povjerenstva Dalije Orešković da bi u slučaju da Povjerenstvo dobije tražene podatke o rođendanu moglo ponovno razmotriti pokretanje postupka protiv nje, burno reagirala. Poručila je da bi se »gospođa Orešković doista trebala početi baviti problemom sukoba interesa u državi, a ne da vodi osobni rat protiv mene«. No, taj »osobni rat« uvjetovan je odredbama Zakona za čiju je provedbu zaduženo Povjerenstvo i u njegovim je ovlastima provjeriti jesu li dužnosnici primili nedopušteni dar i u slučaju da jesu, raspraviti i odlučiti u takvom slučaju. Dakle, Povjerenstvo se bavi predsjednicom Republike kada mu ona svojim djelovanjem da povoda za to, a predsjednica Republike često burno reagira na Povjerenstvo i to zato što mu je sama dala povoda da se bavi njome.


Slučaj iz 2016. i novca iz predsjedničke kampanje


U siječnju 2016. Kolinda-Grabar Kitarović burno je reagirala i priopćila da je Povjerenstvo prekoračilo svoje ovlasti, ušlo u sferu političkog arbitriranja i nagovijestila da odluku tog tijela neće poštovati. Riječ je bila o uplati neutrošenog novca koji je dobila iz proračuna za predsjedničku kampanju, koji je uplatila na račun HDZ-a, a potom davala naputke HDZ-u kome će i kolike donacije uplatiti, iako novac više nije pripadao njoj nego stranci. Povjerenstvo je zaključilo da je ona u tom slučaju narušila načela obnašanja dužnosti.