Svjetski ekonomski forum

JESTE LI ČULI ZA – SURAT? Prvi deset najbrže rastućih gradova svijeta nalazi se u jednoj državi

P. N.

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Najbrže rastući grad na svijetu po BDP-u indijski je Surat. Ovaj grad jedan je od svjetskih centara trgovine dijamantima...

Prvih deset najbrže rastućih gradova po BDP nalazi se u – Indiji, objavljuje Svjetski ekonmski forum pozivajući se na podatke Oxford Economicsa. – Indija je najbrže rastuća velika svjetska ekonomija. U razdoblju od 2019. do 2020. godine predviđa joj se rast BDP-a od 7,6 posto.

– Najbrže rastući grad na svijetu po BDP-u indijski je Surat. Ovaj grad jedan je od svjetskih centara trgovine dijamantima, a nalazi se u zapadnoj indijskoj državi Gujarat, a BDP mu godišnje raste za devet posto.


Kako se Indija bogati, tako njezino stanovništvo hrli u gradove. Procjenjuje se da će se u Delhi do 2030. godine doseliti još deset milijuna ljudi, a trenutačno u njegovom urbanom području živi 16,3 milijuna stanovnika.


Oko 54 poto svjetske populacije, inače, trenutačno živi u gradovima, a do 2050. godine, procjenjuje se, u gradovima će živjeti čak 68 posto svjetskog stanovništva.




Izvan Indije, najbrže rastući svjetski gradovi su Phnom Penh.


U 2027. godine, procjenjuje se, po prvi put u povijesti azijski gradovi generirat će veći BDP, nego europski i sjevernoamerički gradovi.