Dilema

Izvanredni izbori u Lici u znaku pitanja: Tko je zapravo tamo jači – Milinović ili Plenković?

Zlatko Crnčec

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

Foto: Jurica Galoić / PIXSELL

Kandidat za novog šefa ličkog HDZ-a je Darko Milinović, koji ne uživa potporu vrha stranke. Kao protukandidati spominju se saborski zastupnik Marijan Kustić, sve jači aktualni direktor za natjecanja HNS-a, koji bi mogao dobiti diskretnu potporu središnjice, te gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina



ZAGREB Dok politika na državnoj razini odmara na moru u Ličko-senjskom HDZ-u jako je uzbudljivo budući da se početkom sljedećeg mjeseca održavaju izbori za predsjednike gospićkog i županijskog HDZ-a.


Time bi se trebala završiti kriza nastala na samom početku ove godine kada je dugogodišnji šef Ličko-senjskog HDZ-a Darko Milinović dao ostavku nezadovoljan činjenicom da za šefa Nacionalnog parka Plitvice nije izabrana njegova kandidatkinja Antonija Dujmović. Nekoliko dana kasnije Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a raspustio je Županijsku organizaciju stranke. Izvanredni izbori za prvog čovjeka HDZ-a u Lici održat će se 9. rujna ove godine, a kandidacijski je postupak u tijeku.


Uzdrmani bastion


Milinović će se ponovno kandidirati, a kako se može neslužbeno doznati na izborima bi mogao imati ozbiljnog protukandidata koji bi mogao imati diskretnu podršku stranačke središnjice koja je bila jako nezadovoljna Milinovićevim postupanjem vezano za Plitvice, a nije ih previše ni odobrovoljila činjenica da je on bio među onim članovima vodstva HDZ-a koji nije podržavao ratifikaciju Istanbulske konvencije. U tijeku je prikupljanje potpisa, a da bi kandidatura bila valjana potrebno je da je potpisom podrži najmanje tri posto članova Županijske organizacije. Potpisi se prikupljanju do ponoći 20. kolovoza.




Povjerenik HDZ-a za Ličko senjsku županiju Darko Nekić, inače dugogodišnji Milinovićev politički rival, neće se kandidirati. Među mogućim Milinovićevim protukandidatima spominju se aktualni gradonačelnik Senja Sanjin Rukavina i Marijan Kustić, saborski zastupnik HDZ-a i direktor za natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza, kojem je baza Novalja.


U ovoj HDZ-ovoj organizaciji odnosi već dugo nisu idilični. Navodno jedan dio ličkih HDZ-ovaca nije bio zadovoljan činjenicom da se u svibnju 2017. Milinović osobno kandidirao za župana, jer su smatrali da na toj poziciji treba ostati dosadašnji župan Milan Kolić. Da situacija nije najbolja pokazao je i ishod izbora za gradonačelnika Gospića kada je Karlo Starčević, poduzetnik, proizvođač »Velebitkog piva« i predsjednik Hrvatske stranke prava, u drugom krugu pobijedio kandidata HDZ-a Petra Krmpotića. Pobjeda Starčevića bila je veliki udarac za HDZ kojem su dosad Lika i Gospić bili pravi bastion, mjesta u kojima uvijek s lakoćom pobjeđuje. Milinović ima i velike ambicije unutar samog HDZ-a. Na stranačkom saboru u svibnju 2016. nakon četiri godine vratio se u predsjedništvo stranke.


Prestrojavanje


U HDZ su inače u tijeku prestrojavanja za slučaj da aktualni predsjednik stranke Andrej Plenković nakon izbora za Europski parlament koji će se održati sljedeće godine ode na neku europsku dužnost. Milinović takvu mogućnost, kao jedan od jakih ljudi HDZ-a, želi dočekati na poziciji predsjednika ličke županijske organizacije stranke.


Tjedan dana prije županijskih bit će održani i izbori za prvog HDZ-ovca Gospića. Kandidati su Milinoviću bliski nekadašnji župan Milan Kolić, te aktualni povjerenik HDZ-a za Grad Gospić Ivan Radošević. To će biti prvi ispit Milinićevog sadašnjeg rejtinga.