Milan ne da

Izdali su i odbacili oboljelu djecu i ovog Božića: “Nismo zaprimili zahtjev za Spinrazu”

Hina

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Roditelji traže od Kujundžića da do Božića omogući nabavku lijeka za sve oboljele pod istim uvjetima, ali odgovora nema



ZAGREB Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) priopćio je u ponedjeljak kako nije zaprimio zahtjev za izmjenom kriterija za primjenu lijeka Spinraza na teret sredstava HZZO-a


Lijek Spinraza se od 10. svibnja može primjenjivati na teret obveznog zdravstvenog osiguranja u Referentnom centru Ministarstva zdravstva za pedijatrijske neuromuskularne bolesti u KBC-u Zagreb, kod bolesnika sa spinalnom mišićnom atrofijom, koji zadovoljavaju kriterije za primjenu koji su navedeni u listi lijekova, a kojima je liječenje odobrilo Bolničko povjerenstvo za lijekove.


Lijek Spinraza se, na teret HZZO-a u okviru sredstava za posebno skupe lijekove, ne može započeti primjenjivati kod bolesnika koji su na trajnoj mehaničkoj ventilaciji i stariji od 18 godina, ističe HZZO.




Ako HZZO zaprimi prijedlog za izmjenom kriterija, uz odgovarajuću dokumentaciju, prijedlog će razmatrati Povjerenstvo za lijekove, navodi se u priopćenju.


HZZO je time reagirao na prosvjed koji su u subotu u Sisku organizirali Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije u suradnji s Udrugom Kolibrići, kako bi podržali dječaka Matu Bešlića koji boluje od spinalne mišićne atrofije tip 1, u borbi za spasonosnim lijekom Spinrazom.


Sa skupa je javno upućen zahtjev ministru zdravstva Milanu Kujundžiću da do Božića omogući nabavku lijeka za sve oboljele pod istim uvjetima.