Tiskovna konferencija inicijative "Dobrodošli"

Izbjeglice se žale na nasilje hrvatskih vlasti

Hina

Foto ilustracija

Foto ilustracija

Neke od izbjeglica, stoji u dopisu, žalile su se da je hrvatska policija navodno u više navrata bila nasilna, "što je rezultiralo i fizičkim ozljedama u jednom slučaju". Ostojić je tada javno demantirao sve optužbe na račun policije, podsjetivši kako je to učinio i mjesec dana ranije kada su se takve informacije prvi put pojavile



Inicijativa “Dobro došli” predstavila je u srijedu izvješće, izrađeno na temelju priča izbjeglica s beogradskog kolodvora koji do Austrije i Njemačke nisu uspjeli proći “balkansku rutu”, u kojem se tvrdi da su “hrvatske vlasti prema njima provodile sistemsko nasilje, a hrvatska policija upotrebljavala i fizičku silu”, što potkrepljuju fotografijama koje su dobili od izbjeglica.


Četvero aktivista Inicijative prikupljalo je priče i intervjue na beogradskom kolodvoru od 11. do 26. siječnja od izbjeglica, koji po europskim propisima od studenoga prošle godine ne mogu u zemlje EU-a jer nisu iz ratom zahvaćenih zemalja, odnosno Sirije, Iraka i Afganistana.  Jedna od sastavljačica izvješća Selma Banich, članica udruge Moving Europe, rekla je na konferenciji za novinare da je 200 do 500 takvih izbjeglica već duže vrijeme zaglavljeno na željezničkoj i autobusnoj postaji u Beogradu. Izviješće je napravljeno na temelju razgovora sa stotinjak izbjeglica, u sastavni dio izvješća su svjedočanstva pet izbjeglica iz Maroka, te po jednog iz Somalije i Pakistana. Ispričali su da su tijekom nekoliko zadnjih mjeseci više puta pokušali iz Srbije preći u Hrvatsku, no hrvatske vlasti su ih vraćale natrag jer nemaju uredne dokumente, a sada su u Srbiji bez ičega, dokumenata i novca, i spavaju na kolodvorima. 


 Na tom putu, prepričava Banich, doživljavali su ružne stvari, uključujući i fizičko nasilje policije u Hrvatskoj.Također tvrde da su službeni prevoditelji u Hrvatskoj nakon razgovora s njima donosili arbitrarne odluke. ”Predstavljali bi se kao Sirijci, Iračani ili Afganistanci, no prevoditelji bi im rekli da ne govore tim dijalektom i to je bilo dovoljno da ih se vrati u Srbiju”, navela je Banich naglasivši da to smatraju rasnom diskriminacijom i kršenjem njihovih ljudskih prava. 


 Na novinarsko pitanje jesu li od MUP-a zatražili očitovanje o tim optužbama predsjednica Inicijative Tea Vidović odgovorila je potvrdno, rekavši da su 8. siječnja tadašnjem ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojiću uputili dopis u kojem su naveli da “među novinarima i aktivistima kruže priče da hrvatska policija prije registracije u kampu u Slavonskom Brodu uz pomoć prevoditelja odvaja izbjeglice koji dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka, te ostale koji navodno potom bivaju zatvoreni u kontejnerima po nekoliko sati, čak i do 24 sata”.Neke od izbjeglica, stoji u dopisu, žalile su se da je hrvatska policija navodno u više navrata bila nasilna, “što je rezultiralo i fizičkim ozljedama u jednom slučaju”. Ostojić je tada javno demantirao sve optužbe na račun policije, podsjetivši kako je to učinio i mjesec dana ranije kada su se takve informacije prvi put pojavile.Aktivisti Inicijative “Dobro došli” ocijenili su da se unatoč nizu mjera kojima EU želi usporiti tempo dolaska izbjeglica u Europu, migracije neće zaustaviti, te da se pooštravanjem azilnog zakonodavstva u zemljama članicama Europske unije događa domino efekt u zemljama “balkanske rute”. Pozvali su europske čelnike da posegnu za humanijim odgovorima i iskoriste mehanizam privremene zaštite koji je osmišljen zbog masovnog priljeva raseljenih osoba koje traže zaštitu u Europi.