Nalaz iz 2014.

Inspekcija: Riječka rađaonica među tri koje imaju anesteziologa cijeli dan na raspolaganju

Ljerka Bratonja Martinović

Udio carskog reza u porodima u KBC-u Rijeka najniži je u državi (12,6 posto), a najviši u OB-u Koprivnica (27 posto). U općim bolnicama bilo je ukupno 45 pritužbi rodilja na 32.541 porod



ZAGREB KBC Osijek i KBC Split već su prilikom prvog kruga inspekcija u hrvatskim rodilištima 2014. godine, iniciranog kampanjom Udruge Roda »PrekinimoŠutnju«, utvrđeni kao bolnice s najrjeđom primjenom regionalne analgezije u rodilištima. U kliničkim bolnicama uočen je veliki nesrazmjer primjene epiduralne analgezije radi smanjenja razine boli, pa je tako najniža bila u Osijeku (2,2 posto), te u Splitu (2,7 posto), zatim KBC-u Sestre milosrdnice (18,5 posto) i KB-u Merkur (22 posto). U KBC-u Rijeka i KBC-u Zagreb lokalnu je analgeziju u prosjeku primila svaka četvrta rodilja, a u KB-u Sveti Duh svaka treća, ili 34,8 posto.


Samo su rađaonice u KBC-u Rijeka, KBC-u Zagreb i KBC-u Sestara milosrdnica puna 24 sata imale dostupnog anesteziologa, navodi se u stručnom mišljenju od 10. ožujka 2015. godine, koje su potpisali članovi stručnog povjerenstva imenovanog sedam dana ranije, 3. ožujka 2015. U njemu su sjedili Herman Haller, Oleg Petrović, Slavko Orešković, Ratko Matijević, Matko Vulić, Krunoslav Kuna, Vesna Košec, Darko Čuržik, redom specijalisti ginekologije i opstetricije.


Pritužbe rodilja


Stručno je povjerenstvo zbog velikih razlika u razini usluge u pojedinim rodilištima preporučilo brojne mjere, od osiguranja stalno dostupne anesteziološke službe u rodilištima, do smanjenja prakse rezanja međice pri porodu, ujednačavanja cijena pobačaja za zahtjev, naplate trudničkih tečajeva i prisustva partnera na porodu, a ustvrdilo je i da treba poraditi na komunikacijskim vještinama zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja u rodilištima.





– Jako sam razočarana ovim izvješćem na četiri stranice, koje je rezultat 10-mjesečnog rada inspekcijskih timova koje smo svi mi platili da rade svoj posao. To su podaci koje možete naći u godišnjem izvješću HZJZ-a – komentira Daniela Drandić iz Roda. Očekivala je, kaže, da se analizira rad svake bolnice po konkretnim indikatorima, da znamo kako se gdje radi. »Ako ćemo poduzeti konkretne radnje, moramo znati slabe točke«, zaključuje. 



I tada su žene masovno prijavljivale slučajeve loših iskustava iz hrvatskih rodilišta, a sudeći prema novih 400 prijava koje su u zadnjih nekoliko dana primili u Udruzi Roda, u četiri godine nije se promijenilo mnogo. Analizom tadašnjih pritužbi, pokazalo se da najviše loših iskustava imaju rodilje u KB-u Sveti Duh, u prosjeku njih pet na tisuću poroda, a najmanje KBC-u Sestara milosrdnica, 1,3 na 1.000 poroda. Najviše je pritužbi na pojedinog liječnika bilo u KB-u Sveti Duh, a najmanje u KB-u Merkur, koji se istaknuo najvećim brojem pohvala – 25 na 1.000 poroda. Broj pohvala na jednog liječnika bio je najniži u KBC-u Zagreb (0,02 na 1.000 poroda) a najviši u Vinogradskoj (2,36 na 1.000).


U općim bolnicama, bilo je ukupno 45 pritužbi rodilja na 32.541 porod. Epiduralnu analgeziju u rodilištima s manje od 500 poroda godišnje mogu dobiti samo žene u Novoj Gradiški, dok u većim općim bolnicama s takvom anestezijom uopće ne mogu računati žene koje dođu u OB Bjelovar, OB Pakrac i ŽB Čakovec.


Pokazatelj kvalitete


Evidentno je da neke bolnice zaostaju u standardima liječenja za drugima: tako je utvrđena velika razlika u primjeni regionalne analgezije koja se preporučuje kod carskog reza, koja se u KBC-u Osijek i KB-u Merkuru koristi tek u svakom trećem takvom porodu, dok se u KBC-u Rijeka i Petrovoj kreće oko 73 posto, a u KB Sveti Duh čak 87 posto. Udio carskog reza u porodima, što je jedan od pokazatelja kvalitete rodilišta, u KBC-u Rijeka najniži je u državi (12,6 posto) a najviši u OB-u Koprivnica (27 posto). Postupci ljuštenja posteljice i revizije materišta, što su najčešći razlozi pritužbi žena zbog teških bolova, bili su najčešći u Sv. Duhu, a kiretaža nakon vaginalnog poroda varirala je od 0,8 posto u Merkuru do 7,8 u KBC-u Osijek. Učestalost vakuum ekstrakcije varirala je od 0,1 posto u KBC-u Osijek do 2,4 posto u KB-u Merkur.


U 2013. i 2014. godini protiv rodilišta u općim bolnicama pokrenuto je i sedam sudskih sporova, od dubrovačke do pulske bolnice, a OB Karlovac suočio se sa čak dva sudska spora. Stručni je tim ocijenio kako se premalo koristi lokalna analgezija, udio carskog reza prelazi preporučeni prosjek, a veliki je nesrazmjer opterećenosti liječnika i sestara s obzirom na broj poroda. Tako se broj poroda po liječniku kreće od 33 u OB-u Ogulin do 196 u OB-u Nova Gradiška. Nezadovoljni su i vođenjem medicinske dokumentacije koja se, kako primjećuju, ne poklapa s podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.


U Rodama tvrde da ova izvješća, unatoč tome što je udruga Roda inicirala inspekcije u rodilištima, nikada nisu vidjeli. Ministarstvo zdravstva jučer ih je objavilo na svojim web-stranicama pod pritiskom brojnih medijskih upita. Bivši ministar zdravstva Siniša Varga, u čijem su se mandatu inspekcije provele, tvrdi da je nalaz inspekcije mogao vidjeti svatko, pa i udruga Rode, te da je pozitivna posljedica bila bolja dostupnost prekidu trudnoće i ujednačavanje cijena u rodilištima.