Ususret referendumu o braku

Inicijativa “U ime obitelji” uputila zahtjev HRT-u: Dajte nam termin da predstavimo stajališta

Siniša Pavić

Na HRT-u se jučer pisao odgovor. Neslužbeno se saznaje kako se programska shema neće mijenjati i kako nikakvih specijaliziranih emisija neće biti, već će se referendum pratiti kroz postojeće formate



ZAGREB Građanska inicijativa »U ime obitelji« uputila je Hrvatskoj radioteleviziji Zahtjev za predstavljanje stajališta za referendum, u skladu s Pravilima o postupanju HRT-a tijekom referenduma od 19. travnja 2013. godine.


U dopisu odaslanom upravljačkim tijelima HRT-a i Vijeću za elektroničke medije podsjeća se kako pravila – što su ih na HRT-u sami donijeli – propisuju nepristrano ponašanje HRT-a, mogućnost podjednake zastupljenosti stajališta o referendumskom pitanju, to da nijedna zainteresirana strana u referendumskom procesu ne smije imati povlašten položaj, baš kao podjednaku zastupljenost zainteresiranih strana u posebnim emisijama.


Od HRT-a se traži da ih izvijesti kada i u kojim emisijama mogu predstaviti svoja stajališta. Uz to se konstatira kako se do danas HRT nije pridržavao načela i zadanih programskih pravila tijekom referendumskog postupka.




Na HRT-u se jučer pisao odgovor. Neslužbeno se saznaje kako se programska shema neće mijenjati i kako nikakvih specijaliziranih emisija neće biti, već će se referendum pratiti kroz postojeće formate.


No, može li, smije li, treba li javni servis, s obzirom na težinu i važnost referendumskog pitanja, u ovom slučaju zauzeti jasan stav, reći na čijoj je strani!? Gordana Vilović, profesorica etike novinarstva, ponajprije kaže kako kako je u ovom slučaju teško razlučiti koje su to dvije strane, kad je u priči o referendumu puno toga nerazjašnjenog.


– Televizija kao javni servis mora dati mogućnost da se artikuliraju stavovi pokreteča referenduma, ali moraju svoj prostor dobiti i članovi civilnog društva, moraju prostor dobiti i stručnajci koji se razumiju u ljudska prava, javna televizija mora dati ljudima balansiranu informaciju naprosto zbog toga što javna televizija mora zadovoljiti interesa svih manjinskih skupina. Ako to ne uspije, ako se ne bude trudila i ako samo matematički odredi i odradi neke minute, bit će to jako loše. Loše zbog toga što je ovo, po meni, referendum za jednu naprednu Hrvatsku, ili referendum za nešto što nas vraća natrag – ističe Vilović. 


Ono što ni u kom slučaju ne bi trebalo dopustiti je, smatra, to da istupi inicijative »U ime obitelji« ostanu bez odgovora. Jednostavno, kako kaže, treba biti jako obazriv upravo iz poštovanja prema svim građanima ove države.


Komercijalne televizije pri tom imaju više manevarskog prostora, ali ga, čini se, ne žele već poručuju kako će dati nepristranu, uravnoteženu, korektnu iformaciju i jedne i druge strane. 


– A ja ponavljam – koje su to dvije strane!? Slažem se da treba pružitu kompletnu informaciju i pri tom učiniti što manje štete prema gledateljima, osobito prema onima koji plaćaju pretplatu. Dozvoljavam da izvještaji budu maksimalno korektni, ali mislim da je u redu da neki ljudi koji razumiju stvari, koji su obrazovani, koji su pročuli zakonodavstvo razvijenih demokracija kažu svoje mišljenje i da se razvije dijalog, a ne vrijeđanje kojem svjedočimo – smatra Vilović.