Protiv odluke Ustavnog suda

Inicijativa Narod odlučuje: ‘Sabor ne smije sam donijeti odluku o referendumima’

Zdenko Duka

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Izjave Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, da Hrvatski sabor ne mora zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, potpuno su suprotne prijašnjoj odluci tog suda iz 2014. godine, ustvrdio je na novinskoj konferenciji ispred zgrade Ustavnog suda Luka Mlinarić, koordinator inicijative Narod odlučuje



ZAGREB Izjave Miroslava Šeparovića, predsjednika Ustavnog suda, da Hrvatski sabor ne mora zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke za raspisivanje referenduma, potpuno su suprotne prijašnjoj odluci tog suda iz 2014. godine, ustvrdio je na novinskoj konferenciji ispred zgrade Ustavnog suda Luka Mlinarić, koordinator inicijative Narod odlučuje.


Mlinarić je citirao to u kojem piše da Sabor nije ovlašten donijeti odluku u kojem bi se odlučilo da državni referendum neće biti raspisan a da prije toga Ustavni sud o tim pitanjima nije donio odgovarajuću odluku na temelju čl. 95. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu.


Isto pravilo važi i kad je riječ o nepostojanju ustavnih pretpostavki za raspisivanje državnog referenduma. Drugim riječima, Hrvatski sabor ne može jednostrano ne raspisati referendum, već mora zahtijevati da Ustavni sud utvrdi jesu li ispunjene pretpostavke, je li prikupljeno 10 posto potpisa i drugi uvjeti, a to stoji i u izdvojenom mišljenju suca Šumanovića, protumačio je Mlinarić i rekao da je neprihvatljivo da predsjednik Ustavnog suda Šeparović iznosi stav koji je suprotan ranijoj odluci Ustavnog suda i to u situaciji kad izvršna vlast osporava raspisivanje referenduma kojeg je zatražilo, kako opet tvrdi Mlinarić, više od 10 posto upisanih birača.




Tvrtko Krpina, koordinator inicijative Narod odlučuje, naveo je da se inicijativa obratila Ustavnom sudu ukupno tri puta. Ustavni sud je ignorirao većinu njihove ustavne tužbe i neke njihove dopune nije uzeo u obzir. Istaknuo je da sam Ustavni sud u svojem rješenju navodi da bi odluka izvršne vlasti o neispravnosti potpisa koja ne bi omogućila provjerljivost rezultata provjere potpisa, predstavljala ograničenje ustavnog jamstva na neposredno odlučivanje građana putem referenduma a prema mišljenju Krpine upravo se to dogodilo sada dogodilo.


– Kako bi se izbjegla sumnja u pristranost samog Ustavnog suda i vratilo povjerenje građana u Ustavni sud, iskoristit ćemo svoje pravo i predložiti Ustavnom sudu da sjednica na kojoj odlučuje o upitu Hrvatskog sabora bude održana u obliku javne rasprave, sukladno čl. 50. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, te da uz naše predstavnike budu prisutni stručnjaci ustavnog prava i mediji, rekla je Natalija Kanački, članica Organizacijskog odbora GI Narod odlučuje.


Da podsjetimo, predsjednik Ustavnog suda Šeparović je u ponedjeljak ustvrdio da je nakon odbacivanja zahtjeva referendumskih inicijativa Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje, na potezu Hrvatski Sabor koji treba utvrditi ima li uvjeta za tražene referendume o poništavanju Istanbulske konvencije i izmjenama izbornog zakonodavstva. Zahtjeve referendumskih inicijativa Ustavni sud je odbio u dva odvojena rješenja donesena krajem prosinca prošle godine. Odluke koje je potpisao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović donesene su većinom glasova, uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića.