F 16 iznad Knina

‘Imali smo takav ugovor’: Izrael odgovorio na prozivke iz Srbije oko sudjelovanja na proslavi Oluje

P. N.

Foto HRZ

Foto HRZ

Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo sudjelovanje je u isključivoj vezi s ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze s povijesnim odnosima između Srbije i Hrvatske, odgovorili su iz izraelskog veleposlanstva



Izraelsko veleposlanstvo u Beogradu očitovalo se danas na kritike iz Srbije, povodom sudjelovanja izraelske delegacije u obilježavanju “Oluje” u Kninu i nastupa dva aviona F16 Barak u sklopu mimoleta.


Veleposlanik Srbije u Izraelu Milutin Stanojević iskazao je jučer za Times of Israel razočarenje, naglasivši da je Oluja bila “najveći egzodus jedne nacije od Drugog svjetskog rata”. Sudjelovanje Izraela u proslavi, nije prijateljski čin prema Srbiji, rekao je.


– Hrvatska je kupila avione F16 od Izraela, a njihovo sudjelovanje je u isključivoj vezi s ovim kupoprodajnim ugovorom. Ono nema nikakve političke elemente niti bilo kakve veze s povijesnim odnosima između Srbije i Hrvatske, odgovorili su iz izraelskog veleposlanstva u Beogradu, a prenosi B92.




– Izrael izuzetno cijeni prijateljstvo sa Srbijom i nije došlo do promjene izraelske politike prema Srbiji, za šta je dokaz i službena posjeta predsjednika Rivlina prije dva tjedna, Tijekom posjeta, predsjednik je bio duboko dirnut, ukazavši na snažne veze i prijateljstvo sa Srbijom. U tom smislu, čvrsto prijateljstvo koje postoji između Izraela i Srbije nikada i ni na koji način neće biti ugroženo, dodaje se.