Čeka se Vlada

Idući tjedan isplata plaća trećemajcima? Danas bi mogla stići dobra vijest za škverane

Orjana Antešić

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Mogu reći da smo u HBOR-u naišli na veliku volju i želju da se onog trenutka, kad Vlada potvrdi svoju odluku, čim prije operacionalizira kredit kako bi se čim prije transferirao novac i radnici dobili svoje plaće, kaže Edi Kučan



RIJEKA – Ukoliko Vlada na svojoj današnjoj sjednici potvrdi svoju uvjetovanu odluku kojom je odobrila državna jamstva »3. maju« u iznosu do 150 milijuna kuna, veliki su izgledi da bi isplata zaostalih plaća trećemajcima, koji ih nisu dobili od kraja prošle godine, počela idući tjedan.


Doznajemo to od direktora »3. maja« Edija Kučana koji je sa svojim najbližim suradnicima jučer proveo cijeli dan na sastancima u Zagrebu, između ostalog i u HBOR-u, na kojima su se odrađivali zadnji tehnički detalji koji prethode samoj realizaciji ovog kredita, a sve u cilju da se to vrijeme od Vladine formalne odluke do konkretnih prvih isplata za deblokadu trećemajskog računa, ali i pripremu proizvodnje čim više skrati.


– Mogu reći da smo u HBOR-u naišli na veliku volju i želju da se onog trenutka, kad Vlada potvrdi svoju odluku, čim prije operacionalizira kredit kako bi se čim prije transferirao novac i radnici dobili svoje plaće. Praktički, sve je pripremljeno do razine da se kroz razgovore ostavila otvorena i opcija ovog petka, međutim, mislim da je puno realnije očekivati da će prve isplate krenuti s idućim tjednom, kazao nam je u telefonskom razgovoru Kučan nakon svih jučer odrađenih sastanaka.




Da se, de facto, čeka samo današnja sjednica Vlade upućuje i informacija prema kojoj je preksinoć održana sjednica Nadzornog odbora »3. maja« na kojoj je direktoru Kučanu dana formalna suglasnost da kao kolateral za spasonosni kredit može založiti poluzavršeni tanker »Santiago« koji je dosad bio čist od bilo kakvih hipoteka jer ga je »3. maj« gradio svojim vlastitim sredstvima.


S obzirom da je Vlada 22. kolovoza donijela formalnu odluku o davanju državnih jamstava za kredit za deblokadu računa i pripremu proizvodnje »3. maju«, na današnjoj sjednici u Banskim dvorima vjerojatno će se samo konstatirati jesu li ispunjeni svi uvjeti koji su kod donošenja te odluke postavljeni. Sve upućuje da Vlada s »3. majem« ide dalje i da je danas kraj svim strepnjama i uvjetima, a u prilog tome govori i dnevni red sjednice na kojoj će se naći i prijedlog odluke o načinu podmirenja duga po osnovi koncesijske naknade, što je zapravo suglasnost da onda i resorno Ministarstvo mora može potpisati s »3. majem« sporazum kojim se regulira naplata tog duga, slično kao i drugi vjerovnici.