Sastanak koalicijskih partnera

Iako su brojke jasne, ni danas nema odluke o sudbini ”Uljanika” i ”3.maja” – osim da im treba još vremena

Jagoda Marić

Konačno su se usuglasili oko toga da je trošak stečaja 557,5 milijuna eura, a  trošak restrukturiranja milijardu i devet milijuna eura, s time da ministra gospodarstva Darko Horvat tvrdi da se taj iznos dodatno može smanjiti



Koalicijski partneri u vladajućoj koaliciji ni danas popodne nisu donijeli končanu odluku o sudbini Uljanik Grupe, odnosno o tome hoće li dva hrvatska škvera 3.maj i Uljanik u stečaj ili restrukturiranja sa strateškim partnerom Tomislavom Debeljakom.


Konačno su se usuglasili oko toga da je trošak stečaja 557,5 milijuna eura, a  trošak restrukturiranja milijardu i devet milijuna eura, s time da ministra gospodarstva Darko Horvat tvrdi da se taj iznos dodatno može smanjiti.


Iako brojke same  po sebi  nude rješenje, jer je restrukturiranje  gotovo dvostruko skuplje od stečaja,  prije konačne odluke  želi se još jednom, kako je kazao HDZ-ov predsjednik Kluba zastupnika Branko Bačić,  sve razmotriti  jer odluka da se dva brodogradilišta pošalju u stečaj nikome nije laka i ne može biti samo ekonomska s obzirom na to da se radi o tvrtkama u kojima se izrađuje najsofisticiraniji hrvatski proizvod, a  na dva škvera vezana su još neka poduzeća. 




Ministar Horvat govorio je o tome  da se u razgovoru s Debeljakom možda još dodatno može spustiti trošak restrukturiranja, pa je spominjao brojke od 713 milijuna eura do 930 milijuna eura, koliko bi nakon tog pregovora bio konačni trošak restrukturiranja, pa je sve na kraju očito na Debeljaku i to ne samo kad su u pitanju troškovi.


Naime, na pitanje  bi li bio sklon podržati restrukturiranje Uljanika, ako bi se trošak spustio na, primjerice, 713 milijuna eura, Bačić je odgovorio da bi prvo morao čuti strateškog partnera i da bi ga on morao uvjeriti u budućnost brodogradnje. 


Na pitanje znači li to da Debeljak nije uvjerljiv, Bačić je odgovorio da to nije kazao, ali da se prije konačne odluke svakako želi znati kako na cijeli postupak gleda strateški partner.