Ukinuto rješenje

IZLAZI IZ PRITVORA? Ustavni sud spriječio izručenje Kurda kojem u Turskoj prijete mučenje i smrt

Tihomir Ponoš

Foto D. Kibel

Foto D. Kibel

Budući da više ne postoji ni pravosnažna međunarodna tjeralica za njim, Nurettin Oral bi mogao otputovati kući u Švicarsku gdje mu živi i obitelj. Oral je bio kurdski aktivist, prema dokumentaciji nije sudjelovao u borbi protiv turske vojske



ZAGREB Ustavni sud ukinuo je rješenja redovnih sudova, odnosno Vrhovnog suda i Županijskog suda u Vukovaru koji su dopustili izručenje kurdskog izbjeglice koji uživa azil u Švicarskoj, Nurettina Orala, Turskoj.


U srijedu se navršilo točno godinu dana otkako je Oral u pritvoru u Hrvatskoj na temelju tjeralice koju je za njim izdala Turska, a koju je Interpol u međuvremenu proglasio nevaljanom. U Centru za mirovne studije, koji je od početka angažiran na Oralovom slučaju, smatraju da ukidanjem rješenja redovnih sudova na temelju kojih je Oral bio u pritvoru, više nema osnove za pritvor te očekuju da će redovni sudovi hitno odlučiti o puštanju Nurettina Orala iz pritvora.


Nakon toga bi on po svemu sudeći, budući da više ne postoji ni pravosnažna međunarodna tjeralica za njim, mogao otputovati kući u Švicarsku gdje mu živi i obitelj.




Oral je u Hrvatskoj uhićen na temelju tjrealice koja je postojala u vrijeme njegova uhićenja, a Turska ga tereti zbog »povreda nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta«, te terorizma. Traži ga zato što je 1999. bio u iračkom dijelu Kurdistana i to u doba kada je turska u njemu provodila vojnu akciju u kojoj je stradalo 16 njenih vojnika.


Oral je bio kurdski aktivist, prema dokumentaciji nije sudjelovao u borbi protiv turske vojske, koja je djelovala u Iraku bez međunarodnog odobrenja, nego u unutarkurdskim obračunima u kojima je i zarobljen. Županijski sud u Vukovaru isprva je odbio dopustiti njegovo izručenje Turskoj gdje mu, uz ostalo, prijete mučenje, dugotrajni zatvor, pa i smrt, Vrhovni je sud predmet vratio na ponovno razmatranje i u drugoj je odluci Županijski sud dopustio izručenje Orala Turskoj, što je potvrdio i Vrhovni sud. Ustavni sud je u siječnju zaustavio postupak izručenja, a novom je odlukom ukinuo rješenja redovnih sudova.