Dividenda

IMA SE… Stranim vlasnicima najvećih “hrvatskih” banaka isplaćeno više od 14 milijardi kuna

Jagoda Marić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

U PBZ-u, Zagrebačkoj i Erste banci ove godine bit će isplaćena manja dividenda nego lani, ali vlasnici će i ovog proljeća dobiti ukupno oko 1,2 milijarde kuna. Talijani su dobili puno više od Austrijanaca 



ZAGREB Dioničari Privredne banke Zagreb danas bi na Glavnoj skupštini trebali potvrditi prijedlog o isplati dividende od ukupno 288 milijuna kuna. Većinu tog novca dobit će Banca Intesa Sanpaolo jer je vlasnik 94,47 posto dionica PBZ-a. No, ove godine dividenda je manja nego lani kada su dioničari PBZ-a dobili 481,5 milijun kuna. Jednako tako je i u Zagrebačkoj banci, koja je svoju skupštinu zakazala nešto kasnije, 11. travnja, a predlaže se isplata gotovo 840 milijuna kuna dividende, što je upola manje nego lani.


Vlasnici dviju najvećih banaka u Hrvatskoj ove godine će podijeliti milijardu kuna manje dividende nego lani, ali ipak i ovog će proljeća ukupno dobiti oko 1,13 milijarde kuna. Najveći dio tog novca, oko milijardu kuna, otići će u Italiju jer, kao i u slučaju PBZ-a, većinski vlasnik Zabe UniCredit dolazi iz te susjedne države.


Najviše u Italiju


Kad se pogledaju odluke donesene na glavnim skupštinama dviju najvećih hrvatskih banaka, ispada da su od 2010. godine, ako se uključe i ovogodišnje isplate koje se tek trebaju provesti, te banke svojim vlasnicima isplatile više od 11 milijardi kuna dividende, od čega je najveći dio otišao spomenutim bankama maticama u Italiju. I to se radi o isplati dividende samo od 2010. godine, kada se isplaćivala dividenda na osnovi poslovanja u 2009. godini, koja je bila godina najveće krize u Hrvatskoj, odnosno godina u kojoj se globalna financijska kriza sa svim posljedicama u potpunosti »prebacila« i na hrvatski teritorij.




S obzirom na to da drže dvije najveće domaće banke, Talijani su očekivano na dividendi dobili puno više od Austrijanca koji su, primjerice, vlasnici ostalih velikih banaka poput Erste banke, Raiffeisen banke ili Addiko banke.


Erste banka, koja je preuzela i nekadašnju Riječku banku, najavila je za ovu godinu isplatu 160 milijuna kuna dividende, dok su lani njezini vlasnici dobili 218 milijuna kuna dividende. U istom razdoblju, odnosno od 2010. godine do danas, Erste banka je vlasnicima isplatila oko 1,08 milijardi kuna dividende. Austrijanci su dividendu povlačili i iz Raiffeisen banke i bez dividende za ovu godinu, dobili su od 2010. godine više od dvije i pol milijarde kuna. Uz to i Addiko banka, nekadašnja Hypo banka, svojim je vlasnicima od 2010. godine isplatila gotovo 800 milijuna kuna dividende.


Globalna kriza


To znači da je u Austriju iz te tri banke u posljednjih devet godina otišlo gotovo 4,5 milijarde kuna kroz isplatu dividendi. Iznos je to po kojem se gotovo može mjeriti i ono što su u istom razdoblju dobili vlasnici samo jedne banke, PBZ-a, kojima je ukupna dividenda tih godina bila veća od četiri milijarde kuna. Zabini vlasnici, UniCredit, dobili su pak, zaključno s isplatom koja ih očekuje u travnju, oko sedam milijardi kuna.


Tako su vlasnici samo tih pet banaka kroz dividendu iz Hrvatske u razdoblju od 2010. godine dobili 14,5 milijardi kuna, iako je u to vrijeme, osim globalne gospodarske krize, njihove banke pogodila i kriza s naplatom kredita u švicarskim francima i odluka Vlade Zorana Milanovića da se provede konverzija svih tih kredita u eure.