Svečanost u Dubrovniku

I BAČIĆ POTVRDIO Tko postupa protivno HDZ-ovim stranačkim aktima bit će procesuiran

Hina

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

Foto Marko Lukunic/PIXSELL

„Članstvo u HDZ-u obvezuje na poštivanje Statuta i drugih stranačkih akata. Predsjednik stranke nije tražio discipliniranje, već da se na terenu utvrde okolnosti koje nisu usuglašene s vodstvom stranke. Tko postupa protivno stranačkim aktima bit će procesuiran“, rekao je Bačić 



DUBROVNIK Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić izjavio je u nedjelju u Dubrovniku da je vrh stranke utvrdio kako se u pojedinim organizacijama dio članova ponaša protivno Statutu, a utvrđivanja njihova odnosa prema politici stranke te daljnjeg postupka prema njima je na predsjednicima lokalnih organizacija.


Govorili protiv stranačkog vrha


Bačić, koji je kao izaslanik premijera sudjelovao na svečanosti 30. obljetnice osnutka dubrovačkog HDZ-a, istaknuo je kako je na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća u petak u Zagrebu bilo riječi o govoru nekih članova stranke protiv stranačkog vrha na društvenim mrežama.


„Članstvo u HDZ-u obvezuje na poštivanje Statuta i drugih stranačkih akata. Predsjednik stranke nije tražio discipliniranje, već da se na terenu utvrde okolnosti koje nisu usuglašene s vodstvom stranke. Tko postupa protivno stranačkim aktima bit će procesuiran“, rekao je Bačić i dodao kako nema saznanja o sporu ili sukobu saborskog zastupnika Josipa Đakića i savjetnika predsjednice RH za branitelje Ante Deura.




Napomenuo je kako je Kolinda Grabar-Kitarević na istoj sjednici dobila jednoglasnu podršku, a isto je i na terenu.


„Uvjereni smo u pobjedu naše kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarević i sigurni da je njen program pobjednički. Zavrijedila je još jedan mandat“, rekao je Bačić.


Govoreći o 30. obljetnici HDZ-a u Dubrovniku Bačić je istaknuo kako je ta stranka dala velik doprinos da je Dubrovnik među najrazvijenijim gradovima u Hrvatskoj.


Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća stranke vladala otvorena rasprava i jednoglasna podrška HDZ-ovoj kandidatkinji.„Imamo pluralizam mišljenja, ali potrebno je poštivati odluke tijela stranke i tako se ponašati“, rekla je Obuljen Koržinek.

Na proslavi 30. obljetnice Obuljen Koržinek naglasila je kako je Vlada Andreja Plenkovića posvećena rješavanju svih preostalih pitanja iz nezavršene tranzicije.


„Dugačka je lista naših postignuća, od očuvanja političke stabilnosti i učvršćivanja gospodarskog rasta do nastavka podizanja plaća poreznim rasterećenjima i reformama, znatno pojačanog korištenja fondova EU i povratka na investicijski rejting za povoljnije zaduživanje, kako bismo imali makroekonomsku stabilnost. Poslije godina nazadovanja omogućili smo Hrvatskoj stabilan rast na zdravim temeljima“, ocijenila je Obuljen Koržinek.


HDZ na izborima pobjeđuje samo kad je jedinstven


Zastupnica u Europskom parlamentu te predložena potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica izjavila je na proslavi 30. obljetnice kako HDZ na izborima pobjeđuje samo kad je jedinstven, a gubi kad se pojave pukotine.


„HDZ je najjača stranka. Postoje oni koji misle da su veći Hrvati i ‘desniji’ od desnog. Predsjednik stranke Andrej Plenković vodi HDZ na način kako je zamišljao prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman. Sve drugo bi bio ekstrem i populizam te ne bi bilo dobro“, ustvrdila je Šuica.


Dodala je kako 1989. godine diljem Hrvatske nije bilo ‘svilenih koltrina’, slobode i demokracije, već zaista ‘željezna zavjesa’, jer se inače osnivači stranke u Dubrovniku ne bi sakrivali.


Predsjednik dubrovačkog HDZ-a i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković poručio je kako je osnutak HDZ-a bio sredstvo ostvarenja stoljetnog sna hrvatskog naroda o slobodnoj i neovisnoj hrvatskoj državi.


„Od tada do danas uspješno je HDZ brodio pred brojnim izazovima, a ostvarili smo sve ključne državne vanjskopolitičke ciljeve kao neovisna i samostalna država. S poštovanjem se prisjećamo svih koji su imali snage i hrabrosti osnovati HDZ, jer je tada trebalo imati hrabrosti“, rekao je Franković.


Naglasio je kako u 30 godina stranke nije uvijek sve bilo sjajno, jer je bilo i onih koji su oskvrnuli ime stranke, izdali narod i odlučili se za osobno bogaćenje umjesto rada za opće dobro.


„Naučili smo iz prošlosti i dizali se iz pepela, a pred novim smo izazovima. Uspješno provodimo program ‘Grad po mjeri građana’, s 58 aktivnih projekata“, naveo je Franković.


Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako dubrovački HDZ slavi 30 godina uspješnog razvitka krajnjeg juga Hrvatske.


„Ponosni smo članovi najsnažnije i najuspješnije hrvatske političke snage u povijesti, a posebno smo ponosni na projekt dr. Franje Tuđmana i naše stranke o osnivanju samostalne hrvatske države“, izjavio je Dobroslavić.


Program proslave 30. obljetnice osnutka dubrovačkog HDZ-a započeo je polaganjem vijenaca na groblju Boninovo, nakon čega je održana misa za pokojne članove stranke, zajedničko fotografiranje pred dubrovačkom katedralom i okupljanje u kafiću Karaka, gdje se samog dana osnivanja prisjetila jedna od osnivača Spase Prkačin.