Kapne im sa strane

Hvala Bogu, imaju: Kako naši političari zarade i 50.000 kuna tjedno najmom luksuznih vila

Portal Novilist.hr

Foto My Istria

Foto My Istria



Hvala Bogu, imaju puno nekretnina. Neki od njih, poput ministra uprave Lovre Kuščevića sve svoje nekretnine ne uspiju ni pratiti. Zadnjih dana u tome mu pomaže Telegram koji je prvo otkrio jednu njegovu vilu, pa zatim i kuću na Braču.


Vila je u katastru upisana kao pašnjak, a kuću je izvan građevinskog područja sagradio tako što je zatražio dozvolu za gradnju štale, pa zatim, kao načelnik općine, promijenio prostorni plan i omogućio da se na mjestu štale gradi kuća.


Vilu koja se u katastru vodi kao pašnjak Kuščević već dugo iznajmljuje turistim, a prema podacima servisa Booking.com, sedmodnevni smještaj u njoj košta 16.391 kunu, odnosno oko 2.340 kuna po danu.




– Kako je moja supruga nezaposlena i nije uhljebljena, ona se ljeti iseljava kako bi ostvarila dodatni prihod. Tu nekretninu posjedujem od 2004. i zaboravio sam je evidentirati u katastru i taj zahtjev sam podnio čim ste me vi novinari upozorili i to će biti evidentirano, izjavio je danas ministar Kuščević novinarima, prenosi 100 posto.


Ovaj slučaj podsjetio je i na HDZ-ovog načelnika Nerežićša na Braču, Svemira Obilinovića, koji je vlasnik stana u POS-ovoj zgradi, građevini iz programa društveno poticane stanogradnje, kojeg tijekom sezone iznajmljuje turistima. Taj stan mu je ustupila Općina dok je njen načelnik bio upravo ministar Kuščević.


No, Kuščević i Obilinović nisu jedini političari koji su dodatni prihod ostvarivali iznajmljivanjem apartmana turistima. Prije tri godine bivši gradonačelnik Imotskog, HDZ-ovac Ante Đuzel u ulici Duveruša u Imotskom sagradio je raskošnu vilu.



Objekt od skoro 500 četvornih metara ima smještajni luksuzni kapaciteti sa pet zvjezdica za 20 osoba, 91 metara četvornih otvorenog bazena, fitnes, bilijar, sprave za vježbanje, natkriveni kamin, tenisko igralište, jaccuzzi, sauna, osam vrhunsko opremljenih kupaonica, ulaz za invalide, sedam soba vrhunskih namještenih. Kako vila zaista izgleda najbolje pokazuje reklamni spot u kojem su glavni akteri Đuzelov sin Marko i njegova supruga Tamara.


Kako je Đuzel tada objasnio za Slobodnu Dalmaciju, u vilu je uložio 400 tisuća eura, a njegov brat 70 tisuća. Tjedan dana boravka u Đuzelovoj vili u špici sezone košta 51.760 kuna, a u drugim terminima može se unajmiti za minimalnu cijenu od 23.879 kuna.


Bivši SDP-ovac gradonačelnik Splita Ivo Baldasar u mjestu Brštanovo u Dalmatinskoj zagori, tridesetak kilometara od Splita, sagradio je “Vilu okruženu livadama”. Vila ima odvojene smještajne kapacitete, bazen, izvor vode i voćnjak, a sav taj luksuz smješten je na desetak tisuća četvornih metara. Prema podacima s Bookinga, vila je dostupna sredinom sedmog mjeseca, a cijene za 7 noćenja je 12.158 kuna.



Bivši šef Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević u selu Hlevici u Gorskom Kotaru iznamjljuje tri drvene kuće za odmor naziva Breza, Jela i Smreka. Vikend najam od petka do nedjelje za sve tri kućice navodno košta 2500 eura, a brigu oko iznajmljivanja vodi njegova kći Zrinka. Osim toga, Vidošević turistima iznajmljuje i dvije vile na moru, Villa Zrinka i Villa Marija, te apartmane Ina. Dvije vile i apartmani popunjeni su do polovice devetog mjeseca.


Jedan od dugovječnijih saborskih zastupnika HDZ-a Josip Đakić u mjestu Nečujam na otoku Šolti ima dva apartmana koja iznajmljuje njegov sin Ivan Đakić. Prema medijskim napisima noćenje u njima stoji od 45 do 70 eura.


Ministar turizma Gari Cappelli također zarađuje od turizma. Prema njegovoj imovinskoj kartici s 31.12.2018. upisano je kako je Cappeli uprihodio 115.000 kuna godišnje od iznajmljivanja naslijeđenih apartmana.



Iznajmljivanjem se bavi i bivši ministar turizma Veljko Ostojić koji je u istarskom selu Zamask sagradio vilu od pet zvjezdica koja se prostire na 250 kvadrata i nosi naziv Villa Vista.


Vila uključuje bazen od 60 kvadrata, vrt te tri klimatizirane spavaće sobe s bračnim ležajevima. Gosti na raspolaganju imaju i WiFi, privatno parkiralište te roštilj. Tjedni boravak u špici sezone iznosi 41.000 kuna.


Još jedan bivši ministar turizma Darko Lorencin također se odlučio baviti turizmom te je prije deset godina sagradio kuću za odmor u mjestu Donji Kalčini u Istri i uskoro ju je počeo iznajmljivati. Kuća ima 135 četvornih metara, u njoj su dvije spavaće sobe, dvije kupaonice i sauna, i za šest ljudi je.


Lorencin nikada nije komentirao cijene noćenja, no prema medijskim napisima, luksuznu kuću je prema tri godine iznajmljivao za cijenu od 760 do 1639 eura na tjedan, odnosno od 5600 do 12.159 kuna, piše 100 posto.