Hrvatska komora medicinskih sestara: Želimo građanima pružati najbolju hitnu skrb, ali nam vlasti to moraju najprije omogućiti

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Hrvatska komora medicinskih sestara je pred nekoliko mjeseci pokrenula izradu dokumenta s nužnim kompetencijama medicinskih sestara i tehničara i s predloženim razinama obrazovanja za rad u hitnoj medicinskoj pomoći, naglašava Slava Šepec, predsjednica Komore



ZAGREB Hrvatska komora medicinskih sestara izražava iskrenu sućut obitelji Mattea Ružića. Za svaku medicinsku sestru i tehničara gubitak života je bolan, a još je teže kada je to mladi život ili život djeteta, kažu.


Hrvatska komora medicinskih sestara se od samih početaka reforme hitne medicinske pomoći  zalagala da medicinske sestre i tehničari u Timu 2 moraju imati visoko, specijalističko obrazovanje kako bi mogli imati i proširene kompetencije. Za ostvarenje ovog cilja nužno je mijenjati zakone i podzakonske propise. Postojeći zakonski propisi određuju da jedino liječnici smiju ordinirati terapiju i da medicinske sestre ne smiju primijeniti terapiju bez naloga liječnika.


„Hrvatska komora medicinskih sestara je stoga pred nekoliko mjeseci pokrenula izradu dokumenta s nužnim kompetencijama medicinskih sestara i tehničara i s predloženim razinama obrazovanja za rad u hitnoj medicinskoj pomoći“ naglašava Slava Šepec, predsjednica Komore.




Na dokumentu, koji će Komora Ministarstvu zdravstva predložiti ove jeseni, radi Radna skupina medicinskih sestara i tehničara, vrhunskih stručnjaka iz ovog područja.


Na temelju europskih trendova u hitnom zbrinjavanju pacijenata, često se spominju paramedici. U Engleskoj i Irskoj ovaj posao obavljaju vrhunski obrazovane medicinske sestre i tehničari ili liječnici, što znači najmanje tri ili četiri godine studija na visokim učilištima i specifične edukacije iz područja hitne medicine. Ovakav sustav obrazovanja omogućava i ordiniranje neophodne terapije lijekovima.


Čak i Republika Njemačka, čije se obrazovanje tako često spominje u RH, ima obrazovanje paramedika u trajanju od 3 godine, nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja. Hrvatska komora medicinskih sestara se zalaže za timove u kojima će biti visokoobrazovane medicinske sestre koje će imati dobru edukaciju iz područja hitne medicine i kompetencije ordiniranja i pružanja neophodne terapije i postupaka za održavanje života pacijenta do dolaska liječnika ili do transporta u najbližu zdravstvenu ustanovu.


Hrvatska komora medicinskih sestara i hrvatsko sestrinstvo žele pružati najbolju skrb građanima RH i  očekuje od obrazovnog sustava i zakonodavnih vlasti da im to omoguće.