Ministarstvo financija

Hrvatska izdala obveznice teške čak 15 milijardi kuna. Ušteda na kamatama više od 700 milijuna kuna

Hina

Foto: D. JELINEK

Foto: D. JELINEK

Izdanjem nove petogodišnje obveznice po kamatnoj stopi od 0,25 posto Ministarstvo financija ostvarilo je povijesno najpovoljnije uvjete zaduživanja na domaćem tržištu kapitala



Ministarstvo financija izvijestilo je u srijedu na svojim internetskim stranicama da je na domaćem tržištu kapitala realizirano izdanje tri tranše obveznica, u ukupnom nominalnom iznosu od gotovo 15 milijardi kuna, od čega će se najveći dio iskoristiti za refinanciranje postojećih obveznica, a impicirana ušteda na kamatanma iznosi oko 716 milijuna kuna godišnje.


Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje tri tranše obveznica istovremeno i to petogodišnje obveznice dospijeća 2025. u nominalnom iznosu od 5 milijardi kuna, izdanje druge tranše obveznice, indeksirane na kretanje tečaja kune prema euru, dospijeća 2034. godine u nominalnom iznosu od 4 milijarde kuna te 20-godišnje obveznice dospijeća 2040. u nominalnom iznosu od 800 milijuna eura uz valutnu klauzulu, stoji u priopćenju. 


Izdanjem nove petogodišnje obveznice po kamatnoj stopi od 0,25 posto Ministarstvo financija ostvarilo je povijesno najpovoljnije uvjete zaduživanja na domaćem tržištu kapitala. Dodatno, ročnost dospijeća po izdanim obveznicama je po prvi put produljena je na 20 godina, čime je RH osigurala financiranje na najdulji rok u svojoj povijesti, ističe se dalje.




Knjiga upisa za navedene obveznice bila je otvorena u srijedu, 26. veljače 2020. u 9,10 sati a zatvorena je u 13,45 sati, dodaje se. 


Novo izdanje obveznica dospijeća 2025. realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 0,25 posto, dok je izdanje druge tranše obveznica dospijeća 2034. realizirano uz godišnju kamatnu stopu od 1,00 posto. Obveznica koja predstavlja najdulji povijesni rok dospijeća (2040.) realizirana je uz godišnju kamatnu stopu od 1,25 posto.


“Današnjom uspješnom transakcijom na tržištu kapitala ostvareni su iznimno povoljniji uvjeti financiranja za Ministarstvo financija, a ako se uzme u obzir da će se prikupljena sredstva većim dijelom iskoristiti za refinanciranje postojećeg izdanja dvije obveznice dospijeća 5. ožujka 2020. u ukupnom nominalnom iznosu od otprilike 12,5 milijardi kuna, implicirana ušteda na kamatama iznosi približno 716 milijuna kuna, promatrano na godišnjoj razini u odnosu na iznos refinanciranja”, kaže se u priopćenju.


Ukupni interes ulagatelja u današnjim knjigama upisa za tri nova izdanja obveznica premašio je 22 milijardi kuna.


U priopćenju se navodi i da je kombinacijom izdanja različitih rokova dospijeća Ministarstvo financija postiglo optimalnu razinu potražnje na domaćem tržištu kapitala, odnosno „zahvaćen“ je interes širokog opsega institucionalnih ulagatelja uključujući mirovinske fondove, banke, osiguranja i investicijske fondove. 


Postignuti konačni uvjeti izdanja i razina interesa u knjigama upisa još jednom su potvrdili snažan status Hrvatske kao atraktivnog izdavatelja na domaćem tržištu kapitala, ocjenjuje se.


Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 3. ožujka 2020. godine, navodi se u priopćenju. Novac prikupljena ovim izdanjem bit će uz spomenuto refinanciranje obveza u dospijeću upotrijebljen i za financiranje općih potreba državnog proračuna.


Izdanje obveznica aranžirale su Erste&Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih vodećih agenata izdanja, zaključuje se.


Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić ranije danas objavio je da je Hrvatska izdala obveznice vrijedne 15 milijardi kuna uz ponderiranu kamatnu stopu od oko jedan posto.


Inače, posljednji put Ministarstvo financija izdalo je obveznice u studenome lani, i to u visini od ukupno 11 milijardi kuna.


Pritom je jedno izdanje realizirano na domaćem tržištu kapitala, dospijeća 2024. u nominalnom iznosu od 3,5 milijardi kuna te drugo, indeksirano na kretanje tečaja kune prema euru, dospijeća 2034. godine, u nominalnom iznosu od 7,5 milijardi kuna. Izdanje obveznice dospijeća 2024. realizirano je uz prinos od 0,36 posto te godišnju kamatnu stopu od 0,25 posto, dok je izdanje obveznica dospijeća 2034. realizirano uz prinos od 1,20 posto i godišnju kamatnu stopu od jedan posto.