Susret dvoje predsjednika

“Hrvatska i Finska mogu surađivati na zaštiti – Arktika”: Grabar-Kitarović ima novu inicijativu

Irena Frlan Gašparović

Sauli Niinistö i Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. LOVROVIĆ

Sauli Niinistö i Kolinda Grabar-Kitarović / Foto: D. LOVROVIĆ

Posebno bih spomenula vid suradnje u koji Hrvatska dosad nije bila uključena, a smatram da je sazrijelo vrijeme da napravimo i taj iskorak. To je Arktičko vijeće, kazala je Grabar-Kitarović



ZAGREB Hrvatska i Finska imaju izvrsne odnose, bez otvorenih pitanja, ali i prostora za poboljšanje, složili su se hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i finski predsjednik Sauli Niinistö koji boravi u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj.


Jedno od područja u kojem bi se mogla uspostaviti bolja suradnja je – Arktik. Tako barem smatra hrvatska predsjednica.


– Posebno bih spomenula vid suradnje u koji Hrvatska dosad nije bila uključena, a smatram da je sazrijelo vrijeme da napravimo i taj iskorak. To je Arktičko vijeće, kazala je Grabar-Kitarović.




Ocijenila je da Arktik postaje sve zanimljiviji, »nažalost i zbog klimatskih promjena jer dolazi do otvaranja novog plovnog puta«.


No, suradnja koju ona zagovara tiče se zaštite tog prostora.


– Suradnja Hrvatske s Finskom i drugim državama trebala bi biti u pravcu zaštite arktičkog prostora.


Mislim da naši znanstvenici i instituti mogu jako puno pridonijeti i da se tu može iskoristiti iskustva koje imamo u istraživanju Jadrana i drugih mora, istaknula je Kolinda Grabar-Kitarović kojoj se finski predsjednik zahvalio na interesu za arktičko područje.


Niinistö je podsjetio da je Arktik ključan i iz globalne perspektive te da je njegova zaštita globalno pitanje.


Jačanje suradnje između dviju zemalja moguće je, smatra hrvatska predsjednica, i u okviru Inicijative triju mora. Ocijenila je i da je Hrvatskoj korisno iskustvo Finske i u kontekstu kurikularne reforme o kojoj se trenutno raspravlja u Hrvatskoj.


Predsjednica napominje da se u obrazovnom sustavu treba stvarati cjelovitu osobu, a uz akademski program, stavlja se naglasak i na društvene vještine, kreativno razmišljanje i snalaženje u modernom svijetu. Cilj je obrazovati kadrove za moderno tržište rada i poslove dodane vrijednosti, »a ne za burzu ili odlazak u neke treće zemlje«.


Finski predsjednik je, među ostalim, istaknuo i da je Hrvatska dobro poznata u Finskoj, ne samo zbog nogometa, nego i zato što sve više Finaca turistički posjećuje Hrvatsku.