Poštivanje izbora

Hrvatice sve češće odlaze na pobačaj u susjednu Sloveniju: ‘Kod nas je odnos bio ponižavajući, osjećala sam se očajno’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot RTV SLO

Foto Screenshot RTV SLO

U Sloveniji, naime, tek 10 ginekologa i ginekologinja, odnosno njih samo tri posto, odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti. U Hrvatskoj ih je 60 posto, kažu u CESI-ju



RIJEKA U zadnja tri mjeseca se za 25 posto povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u Brežice, slovenski grad u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom, upozoravaju iz Udruge CESI. Zašto je tome tako?


U Sloveniji, naime, tek 10 ginekologa i ginekologinja, odnosno njih samo tri posto, odbija raditi pobačaje zbog vlastite savjesti. U Hrvatskoj ih je 60 posto, kažu u CESI-ju.


– Zdravstveni djelatnici/e se odnose prema ženama s poštovanjem, poštujući njihov izbor. Dostupan je medikamentozni pobačaj, a cijena je 200 eura za strane državljanke.




U Sloveniju odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće na koji imaju pravo po zakonu. I da, žrtve silovanja moraju u Hrvatskoj same platiti pobačaj, piše CESI.


Njihove članice o svemu su govorile za slovensku državnu televiziju RTV Slo. U prilogu slovenske televizije ginekologinja bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar kaže kako iz Hrvatske dolaze mlađe žene. 


– Do 12. tjedna ih ne pitamo zašto su se odlučile na pobačaj, jer je to intimna stvar. Ta je odluka najteža njima samima, rekla je.


Slovenski novinari snimili su potresna svjedočanstva žena koje su pobacile u Sloveniji.


– Krvarila sam od prvog dana trudnoće, doktor je jedva mogao otkriti puls fetusa. Preventivno sam se odlučila na pobačaj, ali mi ga hrvatski liječnici nisu htjeli napraviti, njihov odnos je bio ponižavajući, osjećala sam se očajno. Zato sam otišla u Sloveniju, ispričala je anonimno jedna Hrvatica koja je na pobačaj otišla u Sloveniju.



U prilogu se spominje mostovka Ivana Ninčević Lesandrić i njeno šokantno svjedočanstvo u Saboru o barbarskoj kiretaži, kojoj je bila podvrgnuta u splitskoj bolnici.


Između ostalih, u prilogu se spominje i mostovka Ivana Ninčević Lesandrić, koja je šokirala sabor, ali i cijelu javnost potresnom pričom o spontanom pobačaju i proceduri koja je uslijedila u splitskoj bolnici.


Ginekologinja bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar kaže kako iz Hrvatske dolaze mlađe žene.


“Do 12. tjedna ih ne pitamo zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar. Ta je odluka najteža njima”, rekla je ginekologinja.


Kakvo je stanje u Hrvatskoj?


Više od pola ginekologa i ginekologinja zaposlenih u bolnicama diljem Hrvatske poziva se na priziv savjesti dok je KBC Rijeka specifičan upravo iz razloga što niti jedan liječnik  ne koristi pravo na priziv savjesti, piše Libela. Ženama je zakonski odobren pobačaj, ali u praksi tomu baš nije tako, osim ako ne živite u Rijeci ili u Puli. Koliko je ukupno liječnika/ca iskoristilo pravo na priziv savjesti vidljivo je i iz interaktivne karte Hrvatske o dostupnosti pobačaja.


U Hrvatskoj je žensko pravo na izbor regulirano putem zakona prepisanog u hrvatski pravni sustav iz Jugoslavije, a donesen je još u 70-tim godinama. Nakon što su na Ustavnom sudu desetljećima stajali prijedlozi za ocjenu ustavnosti postojećeg zakona, Sud je konačno 2017. godine odbacio te prijedloge. Tada je Ustavni sud Saboru naložio da u roku od dvije godine donese novi zakon, u skladu s njihovom odlukom. 


Novi zakon, zbog odluke Ustavnog suda, ne može zabraniti pravo na pobačaj, no i iz sadašnjeg stanja dostupnosti pobačaja u Hrvatskoj vidljivo je koliko je moguće otežati pristup. Stanje bi u budućnosti moglo postati i teže. Rok Ustavnog suda je ove godine istekao, a premda još nije poznato kad bi zakon mogao na glasovanje, u javnost su izašle informacije da bi se moglo uvesti obavezno savjetovanje ženama koje se odluče na pobačaj.