Posljedice krize

Hrvati postali najneuredniji platiše u EU: Građani plate račune 60 dana nakon isteka roka

Branko Podgornik

Najgore je poduzetnicima, koji moraju čekati gotovo četiri mjeseca da bi od drugih tvrtki naplatili posao, otkrilo je istraživanje o navikama plaćanja u 12 EU zemalja 



ZAGREB Građani i poduzeća sve više kasne s plaćanjem računa, a Hrvati su postali najneuredniji platiše u Europskoj uniji. Račune prosječno podmiruju dva mjeseca nakon što je istekao rok.


Najgore je poduzetnicima, koji moraju čekati gotovo četiri mjeseca da bi od drugih poduzeća naplatili posao, otkrilo je istraživanje o navikama plaćanja u 12 europskih zemalja, u organizaciji tvrtke EOS koja se profesionalno bavi naplatom potraživanja za potrebe banaka, komunalnih, telekomunikacijskih i drugih poduzeća.  

  – Oko 75 posto poduzeća i građana u EU račune plaća pravodobno, a u Hrvatskoj 68 posto. Najnepouzdanije platiše su tvrtke, jer 39 posto njih svoje račune podmiruje s kašnjenjem ili uopće ne plaća, dok taj prosjek za građane iznosi 21 posto, rekla je Barbara Cerinski, direktorica tvrtke EOS Matrix u Hrvatskoj. 


 Loše posljedice


Vjerovnici se moraju naoružati strpljenjem, jer poduzeća prosječno fakture plaćaju 60 dana nakon isteka roka, a građani kasne prosječno 55 dana, precizirala je Cerinski, pozivajući se na istraživanje koje je agencija Ipsos proljetos provela u 200 hrvatskih poduzeća. Glavni razlozi za kašnjenje u plaćanju jesu nastavak recesije i smanjivanje broj zaposlenih. Sve to ima loše posljedice na gospodarstvo, jer jedan dužnik stvara drugoga. 




  – Najgore je stanje u trgovini gdje se fakture plaćaju prosječno 66 dana nakon isteka roka, dok je stanje u industriji i sektoru usluga malo bolje, tvrdi Cerinski. Zakašnjele uplate poduzećima smanjuju dobit, povećavaju im troškove za kamate i dovode ih u nelikvidnost. »To opet povlači za sobom lančanu reakciju. Problemi s nelikvidnošću kod poslovnih klijenata glavni su razlozi za njihovo nepravodobno podmirivanje obveza«, tvrdi direktorica EOS-a. 


  Kad građane pitaju zašto kasne s plaćanjem, oni se najčešće žale da su sve više zaduženi. »Ne radi se o tome da ne žele platiti, nego nemaju čime«, rekla je Cerinski. No, manji dio građana svjesno ne plaća račune, a dio njih, prema istraživanjima, kaže da je zaboravio ili zametnuo račun. Predstečajne nagodbe nisu poboljšale plaćanja među poduzećima: u mnogim slučajevima su ih i usporile, otkrilo je istraživanje. 


 Svjesno izbjegavanje


Plaćanje se pogoršava i u Europi. Najbolji platiše su Nijemci i Francuzi, među kojima račune na vrijeme podmiruje 83, odnosno 80 posto građana i poduzeća. Uz Hrvate, najlošiji su Bugari i Rumunji, s prosjekom od oko 70 posto. Najdublja kriza u EU pogodila je Grčku, ali njezini građani i poduzeća nisu na dnu ljestvice, jer 71 posto njih plaća pravodobno. Srbija, BiH i Makedonija nisu uključene u istraživanje. 


  U Europi poduzeća u podmirivanju svojih obveza prosječno kasne mjesec dana. Budući da u 12 ispitanih zemalja, među kojima je i Rusija, prosječni rok plaćanja iznosi 42 dana, to znači da poduzeća čekaju deset tjedana kako bi naplatila posao. Novost je da već svako četvrto poduzeće, osobito u istočnoj Europi, svjesno izbjegava platiti račune, zbog teške gospodarske situacije, procjenjuje EOS.