Koronavirus

Hoćemo li stvarno svi biti u izolaciji do 1. lipnja? Capak pojasnio izjavu o trajanju mjera

Portal Novilist.hr

Foto HINA/ POOL/ CROPIX/ Tomislav Kristo/ tš

Foto HINA/ POOL/ CROPIX/ Tomislav Kristo/ tš



Šef Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na današnjoj je pressici nacionalnog Stožera Civilne zaštite komentirao svoju raniju izjavu da bi se početkom lipnja moglo početi s ukidanjem mjera obrane od koronavirusa. Pojasnio je da je to njegova osobna procjena, a ne stručna.


– To je osobna procjena nas stručnjaka i zaključili smo da bismo u lipnju mogli imati povoljniju situaciju. Dakle, radi se samo o osobnoj procjeni. To se može pokazati jako pogrešno.


Ja sam spomenuo taj početak lipnja, shvatite da je to isključivo procjena nas nekoliko koja ovisi o puno toga. Nekako smo prema svim pokazateljima mislili da bi moglo doći do nekih izmjena početkom lipnja, a ne da će te mjere biti na snazi do 1. lipnja, rekao je Capak.




Osvrnuo se na stalna pitanja koliko će biti oboljelih?


– Nitko to ne može reći. Svaka brojka je nezahvalna. Možemo uzeti nečiji model, ali kod nas je situacija drugačija, objasnio je Capak.


Krunoslav Capak komentirao je ponašanje građana i policije pod restriktivnim mjerama. On je rekao da ovakvo stanje možemo zahvaliti zajedničkim naporima svih u zdravstvu, stožera i građana, te da se većina građana se pridržava mjera.


– U toj našoj zajedničkoj borbi ponekad se dogodi da imamo poneku slabu kariku. Ima onaj jedan manji dio koji se ne pridržava i krši mjere. Svaki dan se izvještava o onima koji krše izolaciju.


Ima i onih koji su sami sebe stavili u samozolaciju. Ponekad je potrebno i osigurati provođenje tih mjera. To radi policija, ja bih pohvalio policiju jer mislim da ona to radi odlično.


Ponekad se nas pita da komentiramo neke situacije… Naš doktor Kaić iznio je jednu prestrogu ocjenu postupanja policije. Policija ponekad mora upozoriti i postupati, provesti mjere nadzora…


To je potrebno jer neki se ne drže tih mjera i mora ih se podsjetiti na mjere jer je to u interesu svih nas.


Mi smo uložili silan trud u to da balansirano donesemo ove mjere. Bez namjere da kršimo ljudska prava i prava naših građana, rekao je Capak.