Nadzor fakturiranja biolničkih usluga

HZZO odgovara HUBOL-u: Kontrola fakuturiranja nije napad na bolničke liječnike

Hina

Iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) pojasnili su u ponedjeljak kako ta mjera nije napad na bolničke liječnike već se radi o zamolbi upravama bolnica da ponovo prekontroliraju i korigiraju oko 10 posto faktura za koje u HZZO-u pretpostavljaju da bi mogle biti pogrešno fakturirane



ZAGREB Odgovarajući na prozivke Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) nakon uvođenja pojačanog nadzora fakturiranja bolničkih usluga, iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) pojasnili su u ponedjeljak kako ta mjera nije napad na bolničke liječnike već se radi o zamolbi upravama bolnica da ponovo prekontroliraju i korigiraju oko 10 posto faktura za koje u HZZO-u pretpostavljaju da bi mogle biti pogrešno fakturirane.


»Svugdje u svijetu se oko 7-10 posto faktura pogrešno ispostavi osiguravateljima, a s obzirom kako se radi o otprilike 800 milijuna kuna, naš je posao stalno upozoravati, kontrolirati i ispravljati«, odgovaraju iz HZZO-a.


HUBOL je u ponedjeljak prozvao HZZO za podcjenjivački odnos prema bolnicama i predložio strogi nadzor nad poslovanjem te ustanove, uz poziv DORH-u i Uskoku za nadzor poslovanja HZZO-a s obzirom na uvjetno mišljenje Državne revizije na ranije poslovanje.




Uvođenje pojačanog nadzora fakturiranja bolničkih usluga u HZZO-u obrazlažu time što je na 5 posto povećanja izvršenih usluga ispostavljeno 23 posto više faktura, pri čemu je prosjek fakturiranih usluga koje uključuju teške komplikacije narastao na 28 posto, dok je u Sloveniji primjerice 18 posto, a u zemljama Europske unije prosječno ispod 20 posto.


»Naša medicina bolja je od prosjeka EU pa je za pretpostaviti da ovakva situacija ima uporište u pogrešci, a ne u stvarnom stanju«, poručili su iz HZZO-a uz napomenu da su izlaskom iz državne riznice bolnički limiti povećani za oko 20 posto.


»Pozdravljamo napore HUBOL-a da od Ministarstva financija pokuša dobiti dodatna sredstva za zdravstvo. Molimo uprave bolnica da nas svakodnevno ne napadaju u medijima kako im ne plaćamo usluge obavljene preko limita jer to nije naš izbor, hir ili bezobrazluk, već moraju shvatiti da je količina novca ograničena, a navedeno postupanje regulirano je ugovorom«, kažu u HZZO-u.


Što se tiče prozivki zbog nalaza državne revizije, iz HZZO-a ističu da godišnje provode preko 100 nabava koje su predmet »češljanja« DORH-a i USKOK-a, što je potpuno normalno i u redu s obzirom da HZZO upravlja s 22 milijarde kuna.