Nije ucjena, ali...

HVIDR-a zbog Pupovca okreće leđa Plenkoviću: ‘Sigurno neću podržavati ovakav HDZ…’

Dražen Ciglenečki

Photo Patrik Maček/Pixsell

Photo Patrik Maček/Pixsell

HVIDRA se ne miješa u politiku, ali ja sigurno neću podržavati HDZ kojem je SDSS poželjan partner. Za ovaj ću stav tražiti podršku Glavnog odbora HVIDRA-e i više nećemo imati odnose s HDZ-om kakve smo dosad imali, ističe Josip Periša



ZAGREB – SDSS još nije napustio parlamentarnu većinu, a premijer Andrej Plenković poručio je da ne bi želio da do toga dođe i da je zainteresiran za nastavak suradnje sa strankom Milorada Pupovca.


A kako predsjednik SDSS-a ne pokazuje namjeru da se ispriča za izjave u kojima je Hrvatsku uspoređivao s NDH, na HVIDRA-i je da odluči o daljnjim potezima. Oni su, naime, Pupovcu nedavno poslali zahtjev za javnu ispriku, uz dodatak da, u slučaju da on to ne učini, traže od Plenkovića da raskine koaliciju sa SDSS-om.


Plenković mora odlučiti


Kad se još u obzir uzme da je na čelu HVIDRA-e saborski zastupnik HDZ-a Josip Đakić, jasno je koliko je ovo politički eksplozivan trokut. Predsjednik Vlade je u utorak u Orahovici, kako je prenijela Hina, izjavio da nije primjereno da HVIDRA postavlja HDZ-u uvjete s kim će koalirati. Ali, u HVIDRA-i, koja je uvijek bila kooperativna prema HDZ-u, čini se ne kane ustuknuti.




– Pupovac, a to je konstatirao i predsjednik naše stranke, mora biti odgovoran za ono što je izrekao na teret hrvatske države. Ostavili smo mu dovoljno prostora da napravi jednu civilizacijsku gestu i ispriča se, naročito zato što je on nositelj odlikovanja Red hrvatskog pletara za zasluge za Hrvatsku. Da smo mislili odstupiti, sigurno ne bismo niti napisali onakvo priopćenje. U HVIDRA-i ćemo održati sjednicu Glavnog odbora na kojoj ćemo donijeti odluku što dalje, rekao nam je jučer Đakić.


Isprva je sjednica Glavnog odbora planirana već za petak, ali je zbog obaveza HVIDRA-inih dužnosnika malo pomaknuta.


Kako nas je izvijestio predsjednik Glavnog odbora Josip Periša, to će se tijelo, u kojem sjede šefovi svih županijskih organizacija, sastati početkom tjedna.


– Razumljivo je da HVIDRA neće postavljati nikome uvjete za koalicije. Mi nismo ni do sada određivali HDZ-u s kim će oni politički surađivati. Naše je mišljenje da u hrvatskoj vlasti ne mogu participirati oni koji imaju tako negativan stav o Hrvatskoj, a stvar je HDZ-a koga će izabrati za koalicijske partnere. U to se mi ne možemo miješati, a oni će sutra odgovarati za sve dobro ili loše što su učinili obnašajući vlast. Sve je na premijeru Plenkoviću i HDZ-u, ističe Periša.


Govor mržnje


Nije htio prejudicirati zaključke Glavnog odbora HVIDRA-e, ali je iznio svoj nedvosmislen stav u vezi s eventualnim ostankom SDSS-a u vladajućoj koaliciji.


– Zasad je to još hipotetički, jer ne znamo kako će se to točno rasplesti. Ali, ako SDSS, čije je Predsjedništvo u ponedjeljak jednoglasno podržalo Pupovca, što znači da se slažu s njegovim ocjenama današnje Hrvatske, ostane u koaliciji, naravno da bi, to je moje mišljenje, ta činjenica morala utjecati na odnos HVIDRA-e prema Vladi.


Ponavljam, HVIDRA se ne miješa u politiku, ali ja sigurno neću podržavati HDZ kojem je SDSS poželjan partner. Za ovaj ću stav tražiti podršku Glavnog odbora HVIDRA-e. Vjerujem da više nećemo imati odnose s HDZ-om kakve smo dosad imali, precizan je bio Periša.


On naglašava da HVIDRA inzistira na zaštiti prava pripadnika srpske i svih drugih nacionalnih manjina i da je protiv toga da bilo tko u Hrvatskoj bude diskriminiran. No, Periši nije strana ideja o zabrani SDSS-a, koju je počeo promicati predsjednički kandidat Miroslav Škoro.


– Svi mi znamo da je među osnivačima SDSS-a bio i ratni zločinac Goran Hadžić i da ta stranka provodi politiku Jovana Raškovića, koja je prouzročila toliko zla u Hrvatskoj. Ustavni sud trebao bi utvrditi djeluje li SDSS protivno Ustavu, iako to ne očekujem s obzirom na to da u tom smislu proteklih 30 godina nije ništa učinjeno, kazao nam je Periša.


Ako bi Glavni odbor za nekoliko dana prihvatio to za što se on zalaže i zaoštrio odnos HVIDRA-e s HDZ-om, to bi u neobičnu situaciju dovelo Josipa Đakića. Kako bi se u tim okolnostima ponašao on koji je zastupnik HDZ-a, predsjednik Županijskog odbora Virovitičko-podravske županije i time član stranačkog Nacionalnog vijeća? Svim spomenutim akterima, čak djelomično i Plenkoviću, poziciju bi olakšao odlazak SDSS-a iz koalicije.


Međutim, trenutačno za to navodno nisu velike šanse. Neslužbeno doznajemo da su najviši dužnosnici SDSS-a još prošlog tjedna smatrali da »nema druge nego otići iz parlamentarne većine«, ali da je u međuvremenu ta opcija nekako potisnuta.


Slijedi razgovor vodstva SDSS-a s Plenkovićem, na kojem će oni navodno predložiti strože zakonsko sankcioniranje govora mržnje i korištenja ustaških simbola. Ali, teško da će Plenković biti sklon tome jer su krajem godine predsjednički, a iduće i parlamentarni izbori.


Pritisak na predsjednicu da oduzme odlikovanje Pupovcu


Predsjednik Stjepan Mesić je 2001. odlikovao Pupovca Redom hrvatskog pletera i to zbog »zasluga u održanju i razvoju hrvatske državotvorne ideje, ostvarivanju hrvatske države, kao i stvaranju njezinog ugleda i doprinosa dobrobiti njezinih građana«.


Prošli tjedan je Zajednica udruga branitelja Krapinsko-zagorske županije zatražila od predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da oduzme Pupovcu to odličje, a predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e slaže se s tom inicijativom.


– Sigurno je da ćemo razmišljati o pritisku na Ured predsjednice kako bi se Pupovcu uskratilo ovo odlikovanje. Ako ga je on dobio zbog doprinosa ugledu Hrvatske, a danas misli da je država u kojoj živi nekakva nakaradna tvorevina koja bi trebala završiti kao NDH, onda Pupovac više nema pravo na taj Red hrvatskog pletera.


Ima puno zaslužnijih hrvatskih građana koji bi ga trebali nositi. Kad bi nadležne institucije, što tražimo, utvrdile Pupovčevu kaznenu odgovornost, predsjednici Republike bilo bi lakše donijeti odluku da mu oduzme odličje, zaključuje Periša.