Ratno zrakoplovstvo

HRZ u problemima, pola flote van funkcije: Prizemljeno čak 40 posto hrvatskih vojnih helikoptera!

Danko Radaljac

arhiva NL

arhiva NL

Iako je činjenica da je prizemljeno gotovo pola flote koja je namijenjena i za vojnu i civilnu upotrebu, jer baš ove letjelice obavljaju medicinske transporte, potrage i spašavanja te pomažu u gašenju požara, iz MORH-a, ali i Ureda predsjednice nitko nije dizao »graju«. 



Helikopteri Mi-171 Sh prizemljeni su zbog isteka resursa, tako da u ovom trenutku Hrvatsko ratno zrakoplovstvo (HRZ) umjesto 23 helikoptera, u transportnoj komponentni ima ukupno 13 komada.


Iz Ministarstva obrane su izvijestili da je »nakon dostavljene inicijalne ponude, u tijeku drugi krug postupka u kojem bi ZTC d.d. trebao odabrati partnera za provedbu remonta«. Nakon što ZTC to obavi, navode u MORH-u, njima bi se ta ponuda trebala dostaviti te bi je onda povjerenstvo trebalo ocijeniti. Ukratko, s obzirom na birokratsku brzinu u Hrvatskoj, jasno je da će 10 helikoptera još neko dulje vrijeme nedostajati, odnosno biti prizemljeno. Iz MORH-a odmah ističu kako »sve zadaće HRZ-a i PZO-a obavljaju redovito s postojećim resursima«. Što je ipak malo nategnuta teza, ali još se može prihvatiti jer nije počela požarna sezona.


Kako se neslužbeno saznaje, došlo je do problema jer je teško naći nekog s licencom za remontiranje Mi-171Sh helikoptera. U isto vrijeme, ZTC je sam po sebi dobio akreditaciju samo za remontiranje Mi-8 i Mi-17 helikoptera, a za 171-ce nije, iako se radi o izvedenici u načelu istog helikoptera. Iako je činjenica da je prizemljeno gotovo pola flote koja je namijenjena i za vojnu i civilnu upotrebu, jer baš ove letjelice obavljaju medicinske transporte, potrage i spašavanja te pomažu u gašenju požara, iz MORH-a, ali i Ureda predsjednice nitko nije dizao »graju«. Dapače, svi su izuzetno tihi i ponavljaju kako se zadaće obavljaju, za razliku od lanjske situacije kad je došlo do medijske kakofonije oko nasilnog prizemljenja nadzvučnih aviona, za koje se i ove godine govori da su u lošem stanju.