Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
21. siječnja 2020.
Trosatno ročište

HRGA TUŽILA NOVOSTI 'U Hrvatskoj je neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja. Ja sam očajna'

Foto Nenad Reberšak
Foto Nenad Reberšak
Autor:
Objavljeno: 10. travanj 2018. u 6:59 2018-04-10T06:59:00+02:00

»Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas«, rekla je

ZAGREB Za ratna stradanja hrvatskih Srba čula sam tek u istrazi protiv Mirka Norca. Ranije nisam imala informacija. Istina, bilo je hrabrih novinara koji su o tome pisali. Ali u ratu, gledala sam samo kako da svi zajedno sačuvamo živu glavu. Ako to smatrate mojom greškom, OK – to je bila greška.

To je pred sudom u Zagrebu kazala Mirjana Hrga, novinarka koja je od jeseni 1996. do ožujka 2000. radila u emisiji »Motrišta« HTV-a, zapamćenoj po izrazitom neprofesionalizmu, nacionalizmu i političkoj pristranosti u korist Tuđmanove vlasti. Hrga je svjedočila povodom svojeg 40.000 kuna teškog tužbenog zahtjeva protiv Novosti, na jednome od desetak aktivnih suđenja protiv tog tjednika i njegovih novinara koja su posljednjih godina pokrenuli još i proustaški glumac Božidar Alić, nekadašnji urednik »Slobodnog tjednika« Robert Pauletić, kontroverzna spisateljica Tatjana Belobrajdić i još neki tužitelji koje je tužila zbog komentara Petra Glodića »Suicid iz zasjede«, objavljenog u satiričnoj rubrici »Katran i perje« 5. svibnja 2016.

»U vrijeme kad je HTV okupiran desničarskim fanaticima, dovođenje Mirjane Hrge na RTL najveće je medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske«, napisao je autor u tome tekstu, nazivajući Hrgu »iskusnom isljednicom«. Ona, ocijenio je Glodić, »i dalje rutinski vozi na autopilotu iz vremena ‘Motrišta’, kad je bila među udarnim iglama Miljenka Manjkasa, okorjelog HDZ-ovog agitpropovca«.

Na ročištu koje je trajalo duže od tri sata, Hrga se požalila da »Novosti huškaju javnost protiv nje«, ali i upitala »zašto rad u Motrištima ne bismo pripisali ranoj mladenačkoj fazi«?

»Ja sam očajna. Kad bi suze samo bile sve – isplačeš se i ideš dalje. Ali, nataloži vam se sav taj jad na dušu. Tome lijeka nema. Koliko je samo toga zla u kolegama! To nema veze s kritikom ili slobodom govora, to je jednostavno opasni bezobrazluk. Taj osjećaj traje i danas«, rekla je.

Progoni je, kaže, »novinarska gerila« – nju, koja je »izvještavala s Bliskog istoka«, a 2011., kad je doznala za problem, na Al Jazeeri objavila reportažu o prijeratnim ubojstvima Srba u Vukovaru. Nikad, kaže, nije mogla ni pomisliti da će joj »biti neugodno hodati svojim ulicama u svojoj državi«.

»Više sam ja muslimanske i pravoslavne djece oplakala u Ukrajini i Palestini, nego što će ti moralisti ikad u Hrvatskoj«, rekla je.

Tvrdi da je u Hrvatskoj na djelu »nova vrsta fašizma« u kojoj je »neoprostivo reći da si Hrvatica i katolkinja«.

Odvjetnica Novosti Lina Budak iskaz je komentirala ocjenom kako je »utemeljen na dojmovima o ponašanju kumice s Dolca i spuštanju pogleda posjetitelja kafića Pif«, koji »ne mogu biti temelj za presudu u tužiteljičinu korist«. Izricanje presude sutkinja Kolinda Kolar najavila je za četvrtak, 26. travnja u 13,30 sati. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.