Zastrašivanje

HND osuđuje prijavu protiv žrtve silovanja te novinara i urednice emisije ‘Provjereno’

Hina

Foto Facebook

Foto Facebook



ZAGREB HND je najoštrije osudio kaznenu prijavu protiv žrtve silovanja te novinara i urednice emisije “Provjereno” koju je zbog odavanja tajne, odnosno poticanja na to nedjelo podnio Krešimir Krsnik, odvjetnik Damira Škare osumnjičenog za silovanje bivše suradnice.


Novinarska udruga taj potez smatra zastrašivanjem, maltretiranjem i odvraćanjem novinara od bavljenja takvim temama.


“Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje potez gospodina Krešimira Krsnika. Za nas je to čisto zastrašivanje, ne samo kolegica i kolega s Nove TV već i zastrašivanje žrtve što je nevjerojatno i nedopustivo.




Na neki se način šalje poruka i žrtvama da svoju traumu ne podijele s javnošću i ne ukažu na počinitelje, a novinarima da se ne bave takvim temama. Nadamo se i vjerujemo da Nova TV, emisija Provjereno i cijela redakcija neće odustati, da ih nitko neće zastrašiti, vjerujemo da će oni kao i dosad raditi profesionalno svoj posao”, kazao je u četvrtak predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoje Zovko.


Dodao je da je taj slučaj potvrda HND-ovih učestalih upozorenja na, kako je istaknuo, maltretiranje novinara, urednika i cijelih redakcija sudskim tužbama te kako će HND idućih dana obavijestiti javnost i o drugim slučajevima te da u tom smislu sada daje punu podršku kolegicama i kolegama s Nove TV.


“Mi želimo da institucije rade svoj posao, da sankcioniraju sve one koji prijete našim kolegicama i kolegama. Gospodin Krsnik je najavio svoju prijetnju ne tako davno, a danas ju je ostvario.


Nadamo se da će sud odbaciti takvu prijavu, jednostavno suci i hrvatski sudovi trebali bi poštivati preporuke Europskog suda za ljudska prava u kojima, između ostaloga, stoji da je svaki dužnosnik ili svaka javna osoba podložna propitkivanju njezina rada i kritikama.


Novinare se u tom smislu ne bi trebalo proganjati. Međutim, poanta ove tužbe – odnosno kaznene prijave jest zastrašivanje, maltretiranje i odvraćanje da se ljudi bave istraživačkim novinarstvom. Ovo je udar na cijelu novinarsku profesiju, a posebice za istraživačko novinarstvo”, zaključio je Zovko.


Reakcija čelnika HND-a uslijedila je nakon što je objavljeno da je Krsnik podnio prijavu protiv žrtve, novinara i urednice emisije u kojoj je objavljeno svjedočanstvo navodne Škarine žrtve.


Istovremeno, velikogorički Županijski sud u četvrtak je za mjesec dana produljio istražni zatvor nekadašnjem saborskom zastupniku HDZ-a, brončanom olimpijcu i bivšem predsjedniku Autokluba Siget Damiru Škari osumnjičenom zbog silovanja i spolnog uznemiravanja.


Glasnogovornik Županijskog suda Ante Zeljko potvrdio je Hini da je Škari produljen istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na četiri svjedoka.