Slučaj Vrdoljakove tužbe

HND: Presuda Goldsteinu je napad na slobodu govora

Hina

Ivo Goldstein / Snimio Darko JELINEK

Ivo Goldstein / Snimio Darko JELINEK

HND ističe da takva sudska praksa ugrožava slobodu govora, širi strah, potiče cenzuru i autocenzuru, a Hrvatsku vraća u društvo autoritarnih država u kojima svatko tko se usudi javno kritički progovoriti o radu etabliranih i moćnih, može očekivati sudsku odmazdu



ZAGREB Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u četvrtak je izvijestilo da nedavnu presudu kojom je Ivo Goldstein, profesor povijesti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, pravomoćno osuđen na novčanu kaznu zbog teksta objavljenog u Globusu smatra napadom na slobodu govora i slobodu kritike i polemike.


U HND-u pojašnjavaju da je Goldstein osuđen na temelju privatne tužbe filmskog redatelja Antuna Vrdoljaka koji ga je tužio zbog kritičkog osvrta na njegovu dokumentarnu seriju o Josipu Brozu Titu emitiranu 2010. godine na HTV-u, objavljenu prije osam godina u tjedniku Globus.


Temeljem presude Općinskog suda u Novom Zagrebu koju je dodatno postrožio Županijski sud u Zagrebu, Goldstein je Vrdoljaku dužan isplatiti 30.000 kuna kazne te pripadajuće kamate, sudske i odvjetničke troškove, čime se ukupni iznos penje na nešto više od 70.000 kuna.




»U demokratskim i pravno uređenim društvima naknada neimovinske štete zbog javno iznesenih stavova i tvrdnji trebala bi se priznavati samo iznimno, kad je povreda nečijeg dostojanstva, časti i ugleda izuzetno teška i prelazi granice uljuđene kritike.


Goldsteinov tekst, međutim, ne spada u tu kategoriju. Ivo Goldstein svom tekstu ne napada Vrdoljakovo dostojanstvo, čast i ugled već polemizira s njegovim radom, precizno ukazuje na niz provjerljivih povijesnih netočnosti iznesenih u Vrdoljakovu serijalu, polemizira s izborom sugovornika, tvrdnjama i iznesenim stajalištima.


Stoga presudu i njezino obrazloženje u kojem se ističe da je Goldstein izuzetno teško povrijedio dostojanstvo, ugled i čast autora filma Antuna Vrdoljaka, Hrvatsko novinarsko društvo smatra krajnje neutemeljenima i proizvoljnima«, stoji u priopćenju.


HND ističe da takva sudska praksa ugrožava slobodu govora, širi strah, potiče cenzuru i autocenzuru, a Hrvatsku vraća u društvo autoritarnih država u kojima svatko tko se usudi javno kritički progovoriti o radu etabliranih i moćnih, može očekivati sudsku odmazdu.


Pritom upozoravaju na učestalu praksu podizanja privatnih tužbi protiv novinara i publicista zbog iznesenih kritičkih javnih stajališta kao i na zabrinjavajuće presude kojima se ugrožava pravo na slobodu govora, kritiku i polemiku.


»Apeliramo na sudove i suce koji, bilo u parničnim bilo kaznenim postupcima, sude u pitanjima slobode govora da presude donose s dužnom pažnjom, obzirom i razumijevanjem temeljnih vrijednosti demokratskog slobodnomislećeg društva«, navodi HND.