Gubitak

HDZ još bez dogovora oko direktora HEP-a, no to je trenutno najmanji problem za ovu državnu tvrtku

Bojana Mrvoš Pavić

Foto: D. LOVROVIĆ

Foto: D. LOVROVIĆ

U međuvremenu je imenovan novi nadzorni odbor HEP-a, na čelu kojeg trebao biti Goran Granić, no skupština ga još nije potvrdila



Dok država od HEP-a očekuje da se širi na druga tržišta i ulaže, svojim ga intervencionizmom istovremeno financijski oslabljuje, i time čini manje konkurentnim. Jedna od mjera zbog koje bi HEP na kraju ove ogrjevne sezone u travnju iduće godine mogao biti na gubitku jest njegova obaveza, nametnuta od strane države, da od Ine po tržišnim cijenama od 1. travnja ove godine otkupljuje plin, a zatim ga, po reguliranoj cijeni, dalje prodaje lokalnim distributerima – plinarama.


HEP i Ina su, prema službenim informacijama iz ožujka, na obostrano zadovoljstvo potpisali ugovor o kupoprodaji plina, no cijena je proglašena poslovnom tajnom, i javnosti ni do danas nije poznata – iako je HEP državna, a Ina poludržavna kompanija. Na pitanje ostvaruju li se neslužbene procjene da će HEP na tome izgubiti od 70 do 100 milijuna kuna u ovoj ogrjevnoj sezoni, iz HEP-a odgovaraju kako će plinski poslovni rezultat biti poznat po završetku ogrjevne sezone.


Mjesečni aneks


Neslužbeno doznajemo, međutim, da je ugovor potpisan na samo šest mjeseci, što znači da je istekao 1. listopada, kad uprava HEP-a na odlasku, s Pericom Jukićem na čelu, nije željela potpisati novi šestomjesečni ugovor, već otad potpisuje samo mjesečne anekse. Razlog tome, kažu naši neslužbeni izvori, jest činjenica da je Ina u prvih šest mjeseci pod pritiskom Vlade HEP-u dala popust na tržišnu cijenu, no na diskont nije više spremna. To je i razumljivo jer je država Inu ranijih godina tjerala da plin prodaje također po reguliranoj cijeni, zbog čega smo dobili »packu« EU-a. Stara uprava HEP-a će anekse na ugovor, može se čuti, potpisivati do svoje smjene, očekuje se krajem godine. Neslužbene informacije kažu da se HDZ unutar stranke, međutim, ne može dogovoriti koga postaviti na čelo nove uprave, koju je Vlada ranije bila najavljivala već za listopad.


Nema prisila




U međuvremenu je smijenila stari, i imenovala novi NO HEP-a, na čelu kojeg bi u idućih šest mjeseci trebao biti Goran Granić. Iako su od tog imenovanja prošla dva tjedna, skupština HEP-a, koju čini ministar financija Zdravko Marić, Granića još nije potvrdila za novog predsjednika. Neslužbene informacije kažu da bivši nadzorni odbor, na čelu kojeg se i dalje nalazi energetičar Nikola Bruketa, nije upravi HEP-a dopuštao da potpiše s Inom ugovor koji bi HEP-u mogao financijski jako naštetiti. Inzistirali su da Marić upravi da odobrenje za takav ugovor, dok je Marić uoči potpisivanja prvog ugovora u ožujku poručivao kako nema nikakvih prisila te da je sve u skladu s propisima.


HEP je prisiljen Ini plaćati tržišnu, ili gotovo tržišnu cijenu plina, a prodavati ga plinarama po reguliranoj cijeni kako bi se i lokalne distributere, njih gotovo 40, održalo na životu. Neminovna liberalizacija plinskog tržišta uzrokovat će nestanak manjih distributera koji si tržišne cijene ne mogu priuštiti, što Vlada želi odgoditi koliko god je to moguće.