Poslovno-politička hobotnica

Grupa Borg željela ponuditi na prodaju 25% dionica HEP-a: Neka ljeto započne u bojama našeg zakona

Jagoda Marić

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

 IPO HEP-a je najučinkovitija, najbrža, najjednostavnija i najčistija varijanta s najmanje aktera, a državi koja je vlasnik omogućuje da kontrolira proces u cijelosti – izjavio je, primjerice, 25. veljače prošle godine premijer Andrej Plenković.



ZAGREB – Vladajući se sve više zapliću u svojim pokušajima izvlačenja iz afere Hotmail koja se, kako su očekivali, nije zaustavila s ostavkom potpredsjednice Martine Dalić. Pritom ne prezaju ni od toga da uvjeravaju kako se nije dogodilo ni ono što se prije malo više od godinu dana odvijalo pred očima hrvatske javnosti. Tako je jučer predsjednik Sabora Gordan Jandroković tvrdio da inicijalna javna ponuda (IPO) kroz koju bi se na burzi prodalo 25 posto dionica HEP-a nikada nije bila Vladin plan, iako su u Banskim dvorima tvrdili da će baš tako skupiti novac za otkup Ine od MOL-a.


Elektronička prepiska koju je jučer objavio portal Index, osim načina na koji se smišljalo rješenje za Agrokor, otkriva da se neformalna skupina koja je radila na pisanju Agrokora zanimala i za inicijalnu javnu ponudu (IPO) HEP-a. Prodaja 25 posto dionica HEP-a kroz IPO na burzi trebala je Vladi donijeti novac za otkup MOL-ovih dionica u Ini, pa iako to ne bi bio dostatan iznos, u Vladi su stalno isticali kako je to najbolji način jer se zbog kupnje Ininih dionica neće povećati javni dug. Kad je ta ideja otkrivena javnosti, njezini su kritičari isticali da neće puno pomoći otkupu Ine, ali da bi mogla donijeti dobru zaradu konzultantima koji će je realizirati.


»Jedan IPO-čić«


Da se skupina koja je pisala lex Agrokor zanimala i za taj posao, svjedoči mail koji je ostalima u prepisci poslao Tonći Korunić iz InterCapitala u kojem između ostalog stoji : »Ja se nadam da će Rusi kupiti barem tri mjeseca vremena da nam prođe jedna Inicijalna javna ponuda dionica, jedan IPO-čić (kad već nije HEP) u svibnju. A onda nakon toga, neka ljeto započne u bojama našeg zakona«.




Komentirajući te poruke i otkriće da je skupina zagovarala i privatizaciju HEP-a, Jandroković je jučer novinarima kazao da su to »mailovi koji su cirkulirali između određene grupe ljudi«.


– Što su oni između sebe pisali, kako smo mi mogli znati koji nismo imali te informacije – odgovorio je protupitanjem Jandroković. Na dodatni upit kako je moguće da nitko nije znao da se radi o prodaji 25 posto dionica HEP-a, Jandroković je kazao: »Postojala je grupa ljudi koja je između sebe imala svoja razmišljanja koja su dijelili očito porukama, ali to nije bila politika Vlade RH«.


Predsjednik Sabora zapravo revidira ne tako daleku prošlost, jer je predsjednik Vlade Andrej Plenković mjesecima zagovarao prodaju HEP-a kako bi se od MOL-a otkupile dionice Ine.


»Najbolji model«


– IPO HEP-a je najučinkovitija, najbrža, najjednostavnija i najčistija varijanta s najmanje aktera, a državi koja je vlasnik omogućuje da kontrolira proces u cijelosti – izjavio je, primjerice, 25. veljače prošle godine premijer Andrej Plenković.


On i potpredsjednica Vlade su nakon prvotne objave da Vlada kreće u otkup Ine u Vladi održali nekoliko konferencija za novinare na kojima su objašnjavali kako je IPO HEP-a najbolji model za kupnju Ine. Kad su naknadno njihovi partneri iz Mosta, pa i budući partneri iz HNS-a, predstavili svoje modele koji su isključivali IPO HEP-a, premijer je isticao da je model za koji se Vlada zalaže najbolji.


Nitko, ali baš nitko iz Vlade i HDZ-a tada se nije usprotivio javno tom modelu, osim sadašnjeg kandidata za ministra gospodarstva Darka Horvata, koji je otvoreno rekao da privatni novac u HEP može ući tako da sufinancira pojedinačne projekte, ali nikako kroz privatizaciju te kompanije.


Kad je s vremenom postalo jasno da od otkupa Ininih dionica neće biti ništa u Vladi nisu odustajali od IPO-a HEP-a uz objašnjenje da će taj proces donijeti bolje poslovanje i upravljanje toj državnoj kompaniji, a za to su imali podršku koalicijskih partnera iz HNS-a, koji su se za prodaju 25 posto dionica HEP-a zalagali i dok su bili u koaliciji sa SDP-om.