Vatreno

Grmoja i Plenković skoro se potukli. Vlada: “Premijer ga samo htio pitati koga zove anemičnim”

Portal Novilist.hr

Foto Facebook Branimir Bunjac

Foto Facebook Branimir Bunjac

HDZ ovci hoće tući zastupnike oporbe jer briselski činovnik ne može podnijeti kritiku rada svoje vlade, napisao je na svom Facebooku zastupnik Živog zida Branimir Bunjac



ZAGREB Andrej Plenković i Nikola Grmoja zamalo su se potukli u Saboru nakon žestoke rasprave, tvrde oporbeni zastupnici.


Mostovac je premijera optužio da radi za interese Srbije jer ne blokiramo Beograd u pristupanju EU, nakon čega je počela žešća rasprava te je sazvana stanka.


Saborski zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru je javio kako je skoro došlo do fizičkog obračuna između predsjednika Vlade i Nikole Grmoje.




– Ovo je dno dna. A trenutak ranije Plenković rekao da neće dozvoliti da stvari eskaliraju u nasilje, i onda on krene na Grmoju. Koja kaljuža je ovaj saziv Sabora… Hrvatska je zaslužila bolje, napisao je Glavašević.


Nakon stanke Grmoja je ponovno govorio: “Što sam doživio ovdje kao zastupnik da se premijer ide samnom fizički obračunuti”, rekao je Grmoja i predbacio Jandrokoviću da se na to nije reagirao.



Ines Strenja Linić je također kazala kako je Plenković nasrnuo na Grmoju.


Grmoja je u izjavi za Telegram potvrdio kako su na njegovu izjavu o ministrici Pejčinović-Burić članovi HDZ-a počeli negodovati, a premijer mu je dobacio da je jadan. U raspravi što je uslijedila HDZ-ovac Josip Borić prozvao je MOST-ovku Ines Strenja Linić i poručio joj da ništa nije učinila za Hrvatsku.


Na to ju je, prema njegovoj izjavi, gospodin Grmoja, kao predsjednik Kluba MOST-a odlučio zaštititi, te mu je uzvratio da je “Strenja Linić učinila više za Hrvatsku od njega i anemičnog”. Evidentno je pri tome mislio na premijera Plenkovića koji se tada digao i krenuo prema njemu. Sam Grmoja opisuje kako su ga uspjeli zaustaviti Miro Bulj i još neki zastupnici, a reagirala je i saborska straža.


– HDZ ovci hoće tući zastupnike oporbe jer briselski činovnik ne može podnijeti kritiku rada svoje vlade, napisao je na svom Facebooku zastupnik Živog zida Branimir Bunjac, objavivši fotografiju sukoba.



Iz Vlade su u srijedu demantirali tvrdnje Mostova zastupnika Nikole Grmoje da se premijer Andrej Plenković za vrijeme stanke u Hrvatskom saboru ‘htio obračunati’ s njim, nakon što je on optužio hrvatsku Vladu da radi u interesu Srbije, javlja Hina.


Kako pojašnjavaju u Vladi RH, Grmoja je opetovano tvrdio da potpredsjednica Vlade RH i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić i premijer Plenković rade u interesu Srbije, što u Vladi smatraju nedopustivim navodima.


Iz Vlade pojašnjavaju kako je premijer Plenković napravio dva do tri koraka prema zastupniku, kako bi ga pitao na koga je točno mislio kada je govorio da ‘netko radi za interese Srbije’ te na koga je mislio kada je govorio ‘anemični’.


Dodaju da će se premijer Andrej Plenković očitovati u izjavi novinarima, nakon saborske rasprave o sastancima Europskog vijeća .


Zasjedanje Sabora nakon jednomjesečne stanke započelo je aktualnim prijepodnevom na kojem se 40 zastupnika prijavilo za postavljanje pitanja premijeru Plenkoviću i njegovim ministrima.


Uzbuđenja nije nedostajalo, za postavljanje pitanja prijavilos se čak 40 zastupnika, prilikom čega su neki ministra obrane Damira Krstičevića totalno izbacili iz takta.


SDP-ov Franko Vidović, nezadovoljan odgovorima Plenkovića i Krstičevića oko fijaska s kupovinom izraelskih borbenih aviona, ustvrdio da su jedini avioni koje će Hrvatska moći kupiti makete iz trgovine po 150 kuna. Tada je izvadio dvije kutije tih aviona-igračaka te ih odnio do mjesta na kojem su sjedili Plenković i članovi Vlade. Kada je odložio kutije s maketama aviona ispred Plenkovića i Krstičevića, Krstičević je bijesno uzeo jednu i bacio je na pod.


Dok je premijer Plenković hladnokrvno razgledavao uručenu mu kutiju s maketom, predsjednik Sabora Gordan Jandroković morao je smirivati ljutitog ministra obrane.