Ministar očekuje mudru odluku

Grlić Radman vjeruje da će Slovenija podržati ulazak Hrvatske u Schengen

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

»Slovenija će se sigurno ponašati mudro i pametno. Kamenčić kojega imamo u cipelama žulja i Hrvatsku i Sloveniju«, kazao je Grlić Radman novinarima u Splitu komentirajući različite poruke koje stižu iz Ljubljane nakon što je Europska komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila tehničke uvjete za primanje u Schengen



SPLIT Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u petak kako očekuje da će Slovenija donijeti »mudru odluku« i poduprijeti ulazak Hrvatske u Schengenski sporazum istaknuvši kako je to i u interesu slovenskih vlasti jer znači automatsko pomicanje vanjskih granica Europske unije za što će odgovornost ubuduće biti na Hrvatskoj.


»Slovenija će se sigurno ponašati mudro i pametno. Kamenčić kojega imamo u cipelama žulja i Hrvatsku i Sloveniju«, kazao je Grlić Radman novinarima u Splitu komentirajući različite poruke koje stižu iz Ljubljane nakon što je Europska komisija potvrdila da je Hrvatska ispunila tehničke uvjete za primanje u Schengen.


Šef hrvatske diplomacije istaknuo je kako je Hrvatska ispunila niz teških uvjeta da bi zaslužila takvu ocjenu a najveću korist od svega mogli bi imati baš susjedi koji sada imaju odgovornost za zaštitu vanjske granice Unije.


»Ulazak u Schengen najviše će pomoći Slovencima«, kazao je Grlić Radman dodajući kako je siguran da tako misli i većina Slovenaca.Na pitanje hoće li Hrvatska tijekom predstojećeg predsjedavanja Vijećem EU ponovo otvoriti pitanje proširenja na jugoistok Europe unatoč protivljenju nekih država članica, Grlić Radman je odgovorio potvrdno ali je istaknuo kako je riječ o procesu koji ovisi prije svega o ispunjavanju postavljenih kriterija.

»Žalimo zbog odluke nekih zemalja koje nisu podržale pokretanje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom jer smo snažno zagovarali pokretanje pregovaračkog procesa«, kazao je Grlić Radman.


Dodao je kako se nada da će se ta tema ponovo naći na summitu EU u Zagrebu naredne godine kao i da će do tada biti moguće zatvoriti neka od već otvorenih poglavlja u pregovorima sa Srbijom i Crnom Gorom.


Šef hrvatske diplomacije kazao je i kako očekuje da će svi zastupnici iz Hrvatske u Europskom parlamentu glasovati za izbor Dubravke Šuice na dužnost potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju.


»Poznavajući Šuicu mogu kazati kako je vrlo iskusna i poznaje rad Europskog parlamenta i svih europskih institucija. Ona je prava osoba za takvo mjesto«, kazao je Grlić Radman.Njegovo je stajalište kako bi bilo »mudro, logično i politički ispravno« ukoliko bi Šuicu u Europskom parlamentu poduprli i SDP-ovi zastupnici koji se još nisu odlučili na to.pravdajući se navodnom netransparentnošću Šuičine imovine.