Nije tajna da nije dobro

Grbin: Izbori su najbolje rješenje za SDP

Hina

Peđa Grbin / Foto Darko JELINEK

Peđa Grbin / Foto Darko JELINEK

Jedini pravi način da se situacija u SDP-u riješi je razgovor i dogovor, odnosno, donošenje odluke o raspisivanju izbora za sva tijela stranke pa da članovi odluče, stav je potpredsjednika stranke



ZAGREB Potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin u petak je izjavio da “nije tajna da stanje u SDP-u nije dobro” te je ocijenio da je jedini ispravan način da se situacija poboljša raspisivanje izbora u SDP-u.


Jednako tako, dodao je, “nije tajna da u SDP-u postoje sukobi, nije tajna da je jedan član SDP-a javno mene i još nekoliko kolega usporedio sa Slobodanom Miloševićem, nakon što je jučer rekao da bismo trebali letjeti iz stranke, nije da su se jučer gradonačelnici SDP-a obratili javnosti pismom u kojem su rekli da pojedinac ne bi smio biti ispred stranke i da bi izbori u SDP-u bili najbolje rješenje”.


Od rujna kada sam rekao da bi bilo najbolje da Davor Bernardić podnese ostavku, stanje u SDP-u se nije popravilo i pridružujem se onima koji su zadnjih nekoliko dana vrlo jasno i argumentirano o tome govorili, kazao je Grbin.




“Jedini pravi način da se situacija u SDP-u riješi je razgovor i dogovor, odnosno, donošenje odluke o raspisivanju izbora za sva tijela stranke pa da članovi odluče. Mi sada ne funkcioniramo kao ozbiljna stranka”, mišljenja je Grbin. “Ovo stanje u SDP-u je neodrživo, sazrelo je vrijeme da se promijeni, a ako volje za promjenom ne bude bilo, bojim se da će se agonija u kojoj se nalazimo nastaviti”, istaknuo je.


Na pitanje tko bi trebao doći na čelo stranke nakon Bernardića, Grbin je odgovorio da postoje Statutom propisane procedure za izbor stranačkih tijela te da će oni koji smatraju da zaslužuju povjerenje članova izaći pred njih s kandidaturom.


“Rasprava treba biti koncentrirana na to je li SDP radio dobro i treba li mijenjati sadašnje stanje. Ja nemam dvojbe oko toga da način na koji sada radimo nije dobar. Ako želimo zastupati građane Hrvatske i nuditi rješenja za njihove probleme, onda prvo među sobom moramo biti vjerodostojni na način da građani uvažavaju ono što mi kažemo. A ono što SDP poručuje u zadnje vrijeme ne nailazi ni na kakav interes javnosti”, ocijenio je Grbin.


Slažem se izjavom kolege da je djelovanje SDP-a dovelo do ridikulizacije politike, istaknuo je.


Rekao je da raskol u SDP-u, ne ode li Bernardić sa čela stranke, za njega uopće nije opcija o kojoj želi razmišljati, a kamoli govoriti.


“Ako Bernardić ne želi odstupiti, a ako među članovima postoji jasna volja da odstupi, zna se koja procedura. Ne mislim da bi za SDP bilo dobro da sazivamo konvenciju stranke s tisuću ili dvije članova na kojoj ćemo jedni druge napadati i iznositi prljavo rublje u direktnom televizijskom prijenosu. U ovom trenutku u SDP-u ne postoji gotovo nitko tko misli da je stanje dobro i da na ovaj način možemo dalje. To znači da je vrijeme da sjednemo, dogovorimo se i pronađemo rješenje. O opcijama da se rješenje ne može naći, ponavljam, ne želim ni razmišljati”, zaključio je Grbin.


Odbacio je i mogućnost koalicije s HDZ-om, rekavši da su svi članovi Predsjedništva protiv toga, jer to nije dobro rješenje ni za SDP ni za Hrvatsku.