Odbijenica

Grad Supetar odbio financirati komemoraciju u Bleiburgu: ‘Novac ćemo dati za sjećanje na žrtve nacizma i fašizma’

P. N.

Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije



Na društvenim mrežama noćas je podijeljen zanimljiv nedavni dopis Grada Supetra na Braču, koji je odbio molbu za donacijom Počasnog bleiburškog voda.


Razlog za uskraćivanjem novca organizaciji na čelu s Vicom Vukojevićem, obrazložila je SDP-ova gradonačelnica Supetra Ivana Marković.


– Poštovani predsjedniče g. Vukojević, poštovani predsjedniče NO g. Šeks i poštovani voditelju Predstavništva g. Vukušić. Grad Supetar nije u mogućnosti odvojiti sredstva za vaše projekte jer je već predvidio sredstva za proslavu 75 godina oslobođenja otoka Brača od nacističke i fašističke okupacije, gdje su u četiri godine rata u borbi protiv okupatora poginula 492 bračka borca, dok je 275 Bračanki i Bračana stradalo od fašističkog terora. U ratu je stradalo 110 djece, dok ih je 118 ostalo bez jednog, a 8 bez oba roditelja. Proslavu ćemo održati u čast i prisjećanje svih onih koji su bili dio borbe velikog svjetskog pokreta za slobodu i dostojanstvo čovjeka, stoji u odgovoru gradonačelnice, kojeg je podijelio Antifašistički vjesnik.




Koruška Katolička crkva prošli je tjedan, podsjetimo, “zbog političke instrumentalizacije i promoviranja fašističkih ideja” zabranila održavanje mise u Bleiburgu, čime je pitanje kontroverzne komemoracije ponovno stavljeno u žižu interesa domaće javnosti.