Govor u UN-u

Grabar-Kitarović u UN-u: ‘Prestanite bacati otpad u oceane i mora’

Hina

Reuters

Reuters

"Ne možemo zanemarivati teške posljedice na našu prirodu i značajne gospodarske gubitke koji nam prijete u budućnosti", dodala je Grabar-Kitarović



ZAGREB/NEW YORK Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je u utorak u UN-u na onečišćenje svjetskih oceana i mora, uključujući Jadransko more, ključni resurs za Hrvatsku koja od turizma zarađuje oko 20 posto BDP-a.


Hrvatsku obalu, koju godišnje posjeti oko 18 milijuna turista, onečišćuje među ostalim i plastični otpad iz južnih susjeda, Crne Gore i Albanije.


“S ovog mjesta pozivam sve – molim vas, prestanite bacati otpad u naše oceane i mora. U pitanju je naša vlastita budućnost”, apelirala je Grabar-Kitarović s govornice UN-a u New Yorku.




“Ne možemo zanemarivati teške posljedice na našu prirodu i značajne gospodarske gubitke koji nam prijete u budućnosti”, dodala je.  


Svjetski čelnici su na godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a govorili o klimi, iskorjenjivanju siromaštva i kvalitetnijem obrazovanju.


Šefica hrvatske države je najveći dio govora posvetila zaštiti oceana i mora, među njima i hrvatskog dijela Jadranskog mora čijih je 97 posto vode iznimne kakvoće.


Navela je dva uspješna konkretna primjera – projekt Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu u kojem je u suradnji s lokalnim ribarima prikupljeno 50 tona otpada te akciju zelenih aktivista s otoka Zlarina.


Stanovnici, ugostitelji i trgovci tog otoka s oko 300 stanovnika potpisali su simboličnu deklaraciju u kojoj su se odrekli plastike za jednokratnu upotrebu i u godinu dana preobrazili jedan od 1246 hrvatskih otoka, otočića i hridi.


“Neka sve naše zajednice pokažu odgovornost poput stanovnika otoka Zlarina. Nemojmo oklijevati i obeshrabriti se prošlim ili sadašnjim neuspjesima, već osigurajmo snažno vodstvo za naš zajednički uspjeh u budućnosti”, istaknula je Grabar-Kitarović.


Rekavši da je vrijeme ključan čimbenik za rješavanje globalnih izazova 21. stoljeća, ocijenila je da strah sprječava međunarodnu zajednicu u poduzimanju koraka u pravom smjeru, da koči potencijal i kreativnost.


“Na nama je da bez straha koristimo instrumente kojima raspolažemo za napredak vlastitih naroda i vlastitog planeta i da odmah hrabro izmislimo nove”, poručila je svjetskim čelnicima.