Predsjednica u Čakovcu

Grabar Kitarović ima spreman prijedlog demografskih mjera, želi ih predstaviti u dogovoru s Vladom

Hina

Nl arhiva

Nl arhiva

Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovu predstavljanju. Ja bih voljela da to bude u sinergiji, u suradnji s Vladom, a ako ne bude moguće, onda ću ih predstaviti sama, rekla je predsjednica



ČAKOVEC Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović rekla je u petak u Čakovcu da ima spreman prijedlog demografskih mjera i da bi se o njihovom predstavljanju voljela dogovoriti s Vladom, a ako to ne bude moguće uskoro će ih predstaviti sama.


»Kroz ove posjete županijama i izmještanja ureda, puno smo naučili o stanju na terenu, o tome kakva je problematika, koje su pozitivne mjere koje se poduzimaju, kako bismo zadržali ljude i mlade obitelji, ali i kako bismo doveli do veće stope nataliteta. Postoji praćenje svjetskih i drugih trendova. Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovu predstavljanju. Ja bih voljela da to bude u sinergiji, u suradnji s Vladom, a ako ne bude moguće, onda ću ih predstaviti sama«, rekla je predsjednica odgovarajući na pitanja novinara prilikom posjeta Županijskoj bolnici, u kojoj je otvorila obnovljeni odjel rađaone i neonatologije.


Na pitanje o eventualnom sazivanju zajedničke sjednice Vlade, rekla je da će o tome razgovarati s premijerom jer smatra kako o tome treba razgovarati s njim osobno, a ne da mu šalje poruke preko medija.




Predsjednica je u Čakovcu svečano otvorila obnovljeni odjel rađaone i neonatologije u Županijskoj bolnici Čakovec. Pohvalivši investiciju vrijednu pet milijuna kuna, koju u potpunosti financira Međimurska županija, kazala je kako prostor izgleda moderno i svjetski. »Ja sam rodila dva puta, jednom u Hrvatskoj, a drugi puta u Americi i ovdje vidim da se približavamo tim zapadnim standardima i da ih dostižemo« naglasila je.


Pohvalila je skrb za nedonoščad u bolnici kao i uređenje operacijske dvorane za hitne carske rezove istaknuvši pritom kako je i pristup samom porodu puno humaniji.


Prilikom otvaranja obnovljenog odjela međimurski župan Matija Posavec rekao je kako je posljednja investicija samo jedna od ukupno planiranih 140 milijuna kuna koji će biti uloženi u zdravstvo u Međimurju.


»Protekle dvije godine smo najviše ulagali u obrazovanje, a ove godine to će biti u zdravstvo jer smatram kako ulaganje u ta dva područja pokazuju razvijenost jedne sredine« izjavio je prilikom svečanosti u Županijskoj bolnici Čakovec župan Posavec te dodao kako je specifičnost zdravstvenih ustanova u najsjevernijem hrvatskom kraju to što se nalaze u jednom dvorišnom krugu.


»Nije mi jasna kritika»


Novinari su predsjednicu zamolili komentar kritika prijedloga da se osnuje međunarodna komisija za utvrđivanje istine o logoru Jasenovcu. »Nije mi jasna ta kritika jer ne znam kome ne odgovara istina jer istina odgovara apsolutno svima. Ne znam zašto bi to na bilo koji način nijekalo antifašizam i činjenicu da je to jedan od uporišta Ustava. Svima je u interesu da se prestane s manipulacijama oko prošlosti jer je to jedini način da možemo zatvoriti to poglavlje prošlosti i okrenuti se budućnosti« poručila je i dodala kako je riječ o prijedlogu kojeg su uputile civilne udruge i pojedinci, a ona ga je podržala.


»Usporimo s ideološkim pitanjima, treba razvijati optimizam, i to je demografska mjera«


Nije željela komentirati neujednačenu sudsku praksu kad je riječ o pozdravu »Za dom spremni« jer se ne želi miješati u neovisnost pravosuđa. »Moram vas zamoliti da o usporimo s tim ideološkim pitanjima. Vidimo koliko je društvo podijeljeno. Jedan od ključeva uspjeha Međimurske županije je što su ideologiju ostavili po strani i što se ne bave prošlošću nego se time bave stručnjaci. Idemo se svi mi baviti sadašnjošću, da zadržimo mlade ljude,« rekla je predsjednica i pozvala medije, apelirajući na njihovu odgovrnost, da se podigne razina dostojanstva i društvene klime u Hrvatskoj.


»Da razvijamo optimizam, koji će biti jedan od bitnih čimbenika da zadržimo ljude u Hrvatskoj. I to je jedan od mjera demografskih,« poručila je Grabar Kitarović.


»Otvorena pitanja se rješavaju dijalogom«


Komentirala je i posljednje odnose između Hrvatske i Srbije kazavši kako posljednjih dana nije u komunikaciji s predsjednikom Srbije Vučićem, ali se susrela s njim u Skoplju gdje su, rekla je, bili uljuđeni jedan prema drugome i nisu ulazili u neke razgovore. »Mislim kako ovo stanje treba smiriti, u interesu obje države je da razgovaramo o budućnosti, a ne o prošlosti. O prošlosti treba razgovarati samo kako bi se riješila otvorena pitanja, a ona se mogu riješiti samo dijalogom,« izjavila je predsjednica RH dodavši kako je dijalog svima u interesu.


Obitelji koje traže svoje nestale zavrijeđuju da ne prebacujemo dogovornost jedni na druge nego da sjednemo i vidimo što se može učiniti, rekla je, naglasivši i pozitivne odnose u gospodarstvu.


Nakon otvaranja obnovljenog odjela rađaonice i neonatologije, predsjednica Republike posjetila je odjel pedijatrije gdje je djeci čitala Čudnovate zgode Šegrta Hlapića.