Blagdan u slici

Gospa na televiziji: Vjerskih emisija puno, gledanosti malo

Siniša Pavić

Gledatelje nije zaintersirao religijski sadržaj na četiri kanala HRT-a / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Gledatelje nije zaintersirao religijski sadržaj na četiri kanala HRT-a / Foto Davor KOVAČEVIĆ

Gledanost je pokazatelj dokle televizijski sadržaj dopire. Na Veliku Gospu koliko-toliko daleko je doprlo samo ono što se emitiralo na Prvom programu HTV-a, koji je uglavnom opravdao očekivanja. Preostala tri kanala su mogla i bez vjerskog sadržaja s obzirom na njihovu mizernu gledanost



ZAGREB – Nakon što se velika bura digla zbog utemeljenih kritika na račun već uobičajene odluke programskog čelništva javne televizije da za vjerskog blagdana – ovaj put blagdana Velike Gospe – televizijski program dobrano ispuni formatima vjerskog sadržaja, nije na odmet pogledati podatke o gledanosti emisija koje je HRT u najavi programa posebno istaknuo. Činjenica, doduše, jest da gledanost i nije prvo i osnovno mjerilo kvalitete javnoga sadržaja, no činjenica jest i to da se na HRT-u rado diče gledanošću kada su im uradci uspjeli pa su i brojke velike, baš kao što im gledanost nimalo nije važna kad im emisije gledatelji ignoriraju. Gledanost je u svakom slučaju pokazatelj dokle televizijski sadržaj dopire. Na blagdan Velike Gospe koliko-toliko daleko je doprlo samo ono što se emitiralo na Prvom programu HTV-a.


Mise opravdane


Neslužbeni podaci o gledanosti kazuju tako da je u ukupnoj populaciji gledanost izravnog prijenosa misnog slavlja iz Nove Rače bila 7,6 posto. Misu je i u reprizi gledalo 4,45 posto gledatelja, što potvrđuje opravdanost višegodišnjeg prenošenja svetih misa na programu HRT-a. Nikada to i nije bilo sporno, ponajprije poradi mahom starijeg svijeta koje nedjeljom na misu ne stigne ili ne može, a to im je želja. Među mlađim svijetom, u marketinški najpotentnijem dijelu populacije od 18 do 49 godina, gledanost je bila manja, 2,4 posto.


U večernjim satima na blagdana Velike Gospe, na Prvom programu HRT-a vrtio se igrani film »Majka Terezija«. Udarni termin filmu je donio 4,45 posto gledanosti u ukupnoj populaciji, odnosno 1,91 posto među populacijom od 18 do 49 godina. Malo!? I nije, odnosno posve je u skladu s brojkama gledanosti i drugih formata što ih HRT u to doba emitira, ako ne i bolja nego li je gledanost uradaka ljetne programske sheme.





S obzirom na brojke s prva tri kanala HRT-a, onda i ne čudi da se »k’o bos po trnju« proveo na Četvorici kardinal Josip Bozanić, odnosno dokumentarni film »Duhovni velikani« koji o njemu govori. U rano popodne gledanost mu je bila 0,96 u ukupnoj populaciji, odnosno 0,12 među onom od 18 do 49 godina, dok je u reprizi ostvario rezultate 0,23 i 0,001 posto! U reprizi je tako, u 23 sata navečer na HRT 4, emisiju o liku i djelu kardinala pogledalo 119 onih između 18 i 49 godina.



Prvi program HRT-a uglavnom je opravdao očekivanja. Preostala tri HRT-ova kanala su međutim komotno mogla i bez vjerskog sadržaja s obzirom na njihovu mizernu gledanost. Drugi program donio nam je tako dvije reprize. Repriza »Svlačionice« Roberta Knjaza u kojoj je ugostio tri zanimljiva svećenika, dosegla je u ukupnoj populaciji 1,74 posto, odnosno 1,31 među onima od 18 do 49 godine. Dokumentarni film »Edita – Marija od križa«, njegova reprizno prikazivanje, dosegnuo je 1,01, odnosno 0,63 posto.


Na HRT 3, podnevno(!?) i reprizno emitiranje koncerta »Klape Gospi Sinjskoj« imalo je gledanost od 0,22 posto, odnosno koncert je slušalo 8.867 ljudi. Od njih 8.867, samo je 1.006 gledatelja koji su stari između 18 i 49 godina, ako je za vjerovati podatku da je u tom dijelu populacije gledanost bila 0,006 posto. Tek mrvicu bolje je prošao »Mjuzikl Mirakul« emitiran u udarnom večernjem terminu; 0,39 posto u ukupnoj populaciji, 0,15 među mlađim gledateljstvom.


Brojne teme


Na žalost, ili na sreću, nema podataka o tome koliko je sam spomen blagdana utjecao na gledanost drugih formata osim najavljenih, od Dnevnika do Dobro jutro Hrvatska, no i ovako bi ovi podaci mogli biti od koristi baš onima koji su program slagali, a onda bili pogođeni kritikama na račun njegova obima. Jer, brojke otvaraju brojne teme, od neupitnosti izravnog prenošenja misnih slavlja, preko očite sklonosti puka Prvom programu kad su važni datumi u pitanju, do posve nepotrebne želje da se pošto-poto, pa još reprizama, pune Treći i Četvrti program. Dalo bi se lamentirati i o odnosu kvalitete i kvantitete, ili pak o (ne)ulaganju u nove projekte. O tome uredno govori dobar dio članstva ovog, baš kao i prošlih, Programskog vijeća HRT-a, ali ih se sluša taman toliko da svaki blagdan bude isto – puno sadržaja, male gledanosti.