Veća nadogradnja

Google Maps sada i u Hrvatskoj javlja sve pozicije policijskih kamera i ograničenja brzine

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Google Maps, Damir Škomrlj

Foto Screenshot Google Maps, Damir Škomrlj



Na mobilnim aplikacijama Google Maps za Android i iOS posljednjih su se dana počele pojavljivati nove informacije vezane uz sigurnost prometa. Primijetio je to niz korisnika, a sada su i iz Googlea službeno potvrdili da je riječ o većoj nadogradnji kartografskog servisa, javlja Bug.


U Google Maps su već ranije bile integrirane neke notifikacije vezane uz prometne nezgode i zastoje koje dolaze iz njihovog servisa Waze, a sada je u 40 novih zemalja – među kojima i u Hrvatsku – stižu i informacije o ograničenjima brzine na pojedinim prometnicama te o lokacijama policijskih kamera.


Vozači koji koriste ovu aplikaciju na Androidu moći će i sami prijaviti lokacije radara za mjerenje brzine koje možda Google do tada nije zabilježio, dok će vlasnici iPhonea moći samo vidjeti trenutačno poznate lokacije kamera.




Kako bi se ove informacije pokazale na ekranu potrebno je Google Maps koristiti u načinu rada aktivne (turn-by-turn) navigacije. Tada će u donjem lijevom uglu zaslona biti prikazano važeće ograničenje brzine za cestu na kojoj se nalazite, dok će uz rutu iskakati notifikacije o policijskim radarima (kojih je, usput rečeno, na hrvatskim cestama sve više).


Osim kod nas, ova će promjena biti implementirana i u nekoliko zemalja u Europi i u našem okruženju: Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj, Španjolskoj, ali za sada ne i u Sloveniji. U Francuskoj, Švicarskoj i Njemačkoj odavanje lokacija policijskih kamera je ilegalno, pa Google tamo ovu mogućnost ne smije i neće ugraditi u Google Maps, piše Bug.