Iznenađenje

Godišnje izvješće SOA-e prvi put spominje sedam hrvatskih državljana u ISIL-u

P. N.

Foto Marko LUKUNIĆ / PIXSELL

Foto Marko LUKUNIĆ / PIXSELL

"Na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena", stoji u izvješću



Sigurnosno-obavještajna agencija petu je godinu zaredom objavila Javno izvješće kojim upoznaju građane s rezultatima svoga rada, prenosi televizija N1.


Republika Hrvatska sigurna je i stabilna demokracija, u kojoj ne postoje ekstremistički pokreti koji bi ju mogli destabilizirati. Osnovni je to zaključak petog po redu javnog izvješća Sigurnosno obavještajne agencije, koje obuhvaća rad agencije u 2018. i dijelu 2019. godine. Neke informacije prvi su put javno objavljene, poput broja hrvatskih državljana u ISIL-u.


“Na području pod kontrolom ISIL-a boravilo je ukupno sedam osoba koje imaju (i) hrvatsko državljanstvo, dvojica muškaraca i pet žena. Ni jedna od njih nije radikalizirana u Hrvatskoj niti se ISIL-u pridružila iz Republike Hrvatske. Prema dostupnim nepotvrđenim podacima, dvojica muškaraca su poginula u borbama na strani ISIL-a, dok se pojedine žene nalaze u civilnim kampovima pod kontrolom kurdsko-arapskih snaga SDF-a u Siriji. Žene su se ISIL-u pridruživale u pravilu kao pratnja svojim supruzima “džihadistima”, a neke su tijekom boravka u Siriji i Iraku rodile djecu. Njihova točna lokacija i sudbina se još trebaju potvrditi zbog kaotične situacije nakon sloma ISIL-a”, stoji u izvješću.




Iako je Hrvatska globalno sve vidljivija ističu ipak kako je teroristička prijetnja Hrvatskoj niska, iako je rizik od takozvanih vukova samotnjaka stalno prisutan. Vezano za sigurnost u samoj Republici Hrvatskoj, SOA javnost izvještava da se bavila i situacijom oko Agrokora, i oko budućnosti LNG terminala, i nadzorom kretanja migranata, i organiziranim kriminalom, a poseban naglasak stavljaju na informatičke prijetnje, hibridno ratovanje te pokušaje diskreditiranja Hrvatske pred međunarodnom zajednicom.


“U javni informacijski i medijski prostor povremeno se plasiraju fragmentirani podaci, lažne ili iskrivljene vijesti kojima se pokušava nametnuti viđenje nekog događaja, a u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu. Cilj ovih medijskih objava je utjecaj na stabilnost hrvatskih državnih institucija i regionalnog okruženja, lažno prikazivanje Hrvatske kao nevjerodostojne članice NATO-a i EU-a te slabljenje euroatlantskog i europskog zajedništva”, stoji u izvješću SOA-e.


Izvješće naglašava da takvi pokušaji najviše stižu iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva, koje se prepoznaje kao glavni izvor nestabilnosti za Hrvatsku: s jedne strane raste utjecaj globalnih igrača koji žele potpuno onemogućiti ili značajno usporiti približavanje država iz hrvatskog susjedstva euroatlantskim integracijama – kao dokaz se navodi pokušaj državnog udara u Crnoj Gori – dok je s druge strane trajno prisutna opasnost zbog povratka islamskih ekstremista u matične države.


“Iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva u Siriju i Irak otišlo je ukupno oko 1000 osoba. Od ukupnog broja stranih boraca trećina se već vratila, a četvrtina je poginula. Njihov povratak predstavlja veliki sigurnosni rizik za europska društva, pri čemu će značajnu ulogu u njegovom smanjivanju imati programi deradikalizacije. (…) Države jugoistočnog susjedstva provode pravosudne postupke protiv povratnika iz terorističkih organizacija. Ipak, zbog kratkih zatvorskih kazni (obično od 1 do 3 godine) neki od osuđenika su već na slobodi, dok je mnogima izdržavanje kazne pri kraju”, piše SOA u izvješću.


Osim islamskog ekstremizma, utvrđuje se i daljnje postojanje velikosrpskog, utjelovljenog uglavnom u djelovanju Vojislava Šešelja, a izvješće se u zabrinjavajućem tonu osvrće i na stanje vezano za konstitutivni položaj Hrvata u BiH, odnosno hrvatske manjine u Srbiji.