Glavni ravnatelj policije: Dolazak izaslanstva Vojske Srbije nije bio najavljen! Vučić: Hrvatska se ne želi sjećati NDH-a

Hina

snimio T. Balas / Glas Slavonije

snimio T. Balas / Glas Slavonije

"Imam informacije da je zaustavljen kombi s ukupno 11 osoba, radilo se o vojnim osobama, koje su imale vojne odore u vozilu, ali mi nismo imali službenu najavu njihova dolaska u Hrvatsku, a temeljem Zakona o nadzoru državne granice njima je ulaz onemogućen. Policija na Bajakovu nije imala njihovu najavu", rekao je Milina novinarima na obilježavanju 29. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice Lučko.



ZAGREB – Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je u subotu kako dolazak izaslanstva vojske Srbije u Hrvatsku nije bio najavljen, te im je zbog toga granična policija onemogućila ulazak u zemlju.


“Imam informacije da je zaustavljen kombi s ukupno 11 osoba, radilo se o vojnim osobama, koje su imale vojne odore u vozilu, ali mi nismo imali službenu najavu njihova dolaska u Hrvatsku, a temeljem Zakona o nadzoru državne granice njima je ulaz onemogućen. Policija na Bajakovu nije imala njihovu najavu”, rekao je Milina novinarima na obilježavanju 29. godišnjice osnutka Antiterorističke jedinice Lučko.


Ponovio je kako izaslanici Vojske Srbije nisu imali uvjete za ulazak u Hrvatsku jer službena putovanja dužnosnika moraju biti najavljena te da postoje propisi koji objašnjavaju kako se to radi.


Vučić proziva Hrvate da se ne žele sjećati prošlosti i NDH




Na zaustavljanje delegacije srbijanske vojske na granici reagirao je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, koji je rekao da se Hrvatska ne želi sjećati svoje prošlosti i Nezavisne Države Hrvatske (NDH). Zato, smatra on, Srbi moraju u Republici Srpskoj (RS) graditi memorijalni centar za žrtve ustaških zločina.


“Ja razumijem da se Hrvati ne žele prisećati svoje prošlosti u Drugom svjetskom ratu….Postojala su samo dva nacistička režima u Europi”, rekao je Vučić novinarima, aludirajući na Njemačku i NDH.



Komentirajući slučaj Škaro, odnosno navode o sumnjama u curenje informacija iz policije, Milina je naglasio kako su policajci djelovali profesionalno.


“Policijski službenici profesionalno su odradili kriminalističko istraživanje, ne postoje nikakve indicije da je bilo propusta, po svim informacijama s kojima sada raspolažem ne postoje indicije da je iz policijskog sustava bilo curenja informacija, raspisana je potraga za Damirom Škarom, on je priveden i nalazi se u istražnom zatvoru”, poručio je Milina.


Dodao je da ukoliko postoje takve informacije o pojedinom slučaju onda se provode kriminalistička istraživanja te se prijavljuju policijski službenici.“Profesionalno se radilo po tom predmetu, a rezultat toga je da je osumnjičeni u istražnom zatvoru”, naglasio je Milina.


“Naš narod se borio protiv okupatora koje su neki drugi dočekivali cvijećem, pa bi danas da se ne sjećamo svega što je bilo”, ustvrdio je srbijanski predsjednik.


U izaslanstvu koje je hrvatska policija zaustavila na graničnom prijelazu Bajakovo-Batrovci, podsjetimo, bili su zapovjednici s vojne akademije, kadeti i pitomci vojne gimnazije. Tako je objavila srbijanska agencija Tanjug, pozivajući se na srbijansko ministarstvo obrane.


Policajci su ih pretresli i vratili u Srbiju uz obrazloženje da u Hrvatsku ne mogu unijeti službene uniforme i da nemaju dokumente koji opravdavaju svrhu boravka u zemlji, dodaje agencija.


Vučić kaže da zbog takvih incidenata Srbija namjerava podići memorijalni centar srpskim žrtvama u RS-u.


“Očekujemo uskoro predlog jedne od najboljih američkih kompanija o tome kako će da izgleda memorijalni centar u Gradini. Mi moramo brinuti o tome da nam nitko ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima, žrtvama, da to bude u programu svake škole, na ekskurzijama”, istaknuo je Vučić.


Na zabranu ulaska izaslanstvu srbijanskog ministarstva obrane i vojske nije ostao nijem ni ministar obrane Aleksandar Vulin poznat po ranijim izjavama punim mržnje prema Hrvatskoj i Hrvatima i zapitao se kakva zemlja može tako nešto učiniti.


“Koja bi to zemlja na svijetu učinila, ako nije sljedbenica fašističke Pavelićeve ideologije”, rekao je Vulin, prema priopćenju ministarstva obrane, prenosi Tanjug.


Vučić, koji je u subotu na vojnom poligonu u Nikincima u Srbiji bio na vojnoj vježbi, rekao je da u posljednje vrijeme pojačano naoružavaju sve susjedne zemlje, uključujući i Hrvatsku.


I dok je rekao da Srbiji od susjedne Mađarske ne prijeti nikakva opasnost, pitao je čemu služi naoružavanje Hrvatske. “Hrvati se ozbiljno naoružavaju, imaju ozbiljnu vojsku. Imaju i 60 ‘bradleya’ (američkih oklopnih vozila). Pitao bih neke koji im to poklanjaju čemu to služi?”, rekao je Vučić.


Istaknuo je da Srbija mora jačati svoje sigurnosne snage kako bi bile spremne za sve izazove. “U uvjetima nemirnog svijeta kada ne znate što će se sutra zbivati…mi moramo biti spremni da zaštitimo narod od opasnosti i prijetnje”, istaknuo je predsjednik Srbije